Ревизијом историје утиру пут „Великој Албанији“

Данијел Игрец

 

 

Ужарена политичка ситуација која последњих месеци влада на Балкану, а која је подстакнута све отворенијим претњама Приштине и Тиране реализацијом великоалбанског уједињења поприма своје нове облике. Овога пута у виду најаве тзв. косовског председника да је на реду писање нове, „објективне и непристрасне“ историје албанског народа.

Хашим Тачи је очигледно пуном паром кренуо у предизборну кампању и то ни мање ни више него служећи се, ко би рекао, сецесионистичком реториком. Овога пута на крилима историјског ревизионизма, тврдећи да је “неопходно спречити даље покушаје фалсификовања историје албанског народа” као и “да је потребно разлучити истину о доприносу Косова независности Албаније и расветлити његову улогу у процесу историјског уједињења Албанаца“.

Бивши вођа ОВК хтео је да нам поручи како је легитимизација “Велике Албаније” немогућа без нове, режиране историје Балкана, у којој ће главни кривац за све ратове и сукобе бити Србија, а највећа жртва те “великосрпске хегемоније” лажна косовска држава.

Прекрајање историјске истине и њено прилагођавање (гео)политичким интересима албанског фактора на Балкану није отпочело јуче. Оно се врши већ годинама. Процес “косовизације” односно албанизације српског верског и културног наслеђа на Косову и Метохији поприма све веће размере.

Није реч само о предизборној реторици и спонтаним акцијама појединих албанских удружења и самопрокламованих историчара, већ о добро осмишљеном плану иза којег стоји читава терористичка политичка номенклатура у Приштини и Тирани као и њени ментори са Запада. Тако на званичном интернет сајту сепаратистичке косовске Владе можемо читати следеће: ..”културна баштина Косова, прожета је вековним духом уметничке вештине илирско-дарданских, односно албанских уметника и мајстора који су аутори многих уметнички обликованих дела и саставни су део материјалне и духовне културе Албанаца“.

Пре пар година тзв. Министарство културе Косова, у сарадњи са Ендрјуом Спарксом, некадашњим службеником администрације Велике Британије, покренуло је акцију прављења електронских података о културној баштини на Косову и Метохији. Бивши министар културе у Приштини, Валтон Бећири, изјавио је том приликом да је примарни циљ ове акције заштита и промоција “косовске” културне баштине, и презентација исте као ‘јединствене и недељиве’. Није тешко разумети шта је Бећири хтео тиме да каже, или проникнути у његове крајње намере.

Мало ко зна да је косовска Пошта у промет пустила поштанске маркице на којима се налази манастир Високи Дечани, представљајући српску средњевековну светињу као албанску баштину.

 

Православни манастири на Косову и Метохији су албански, односно илирски, а Стефан Немања је Албанац Стејан Нимани, који је попустио пред православним фундаментализмом и постао Србин, баш као и цар Душан, који се заправо звао Стејан Душани!”.

Ово су тврдње које последњих месеци масовно запљускују косовску и албанску штампу и представљају незаобилазан садржај историјских књига и часописа, насталих испод пера приштинских и тиранских квазинаучника. Спонзори оваквог спиновања и медијске манипулације су сепаратистичка приштинска влада и покрет “Самоопредељење“, који се директно финансирају од стране структура америчких обавештајних служби. Фалсификовањем чињеница они желе да на мала врата присвоје и оно мало српских манастира и културне баштине коју нису уништили.

На интернет презентацији „Albanian.com “ велелепна призренска црква Богородица Љевишка већ је убележена као „најстарија албанска црква на овим просторима“. Слично се тврди и за „цркву Улпијану“ односно манастир Грачаницу, коју је свети краљ Милутин, највећи српски ктитор, наводно, „само оправославио, а која у ствари припада албанској римокатоличкој традицији“.

Насилно присвајање самих темеља наше државности и тековина српске културе и духовности немогуће је замислити без учешћа вековних покровитеља Албанаца, Лондона, Берлина и Ватикана. Западни идеолози свих удара на Србију увелико су умешали своје прсте у овај процес, покушавајући својим штићеницима да обезбеде историјски легитимитет и континуитет државности, који албански живаљ никада није имао.  У ту сврху послужила је и теза о тзв. илирском пореклу албанског етноса, коју је форсирала Хабсбуршка, потоња Аустро-Угарска монархија.

О непостојању историјата албанске нације и његовом вештачком креирању нам сведочи запис познате бугарске историчарке, Теодоре Толеве, у којем стоји:На почетку 20. века албанско становништво још не представља оформљену нацију. Етничке групе у Aлбанији живе изоловано, немају веза међу собом, осим кад ратују. Не постоји јединствени књижевни језик, већ више од двадесет различитих начина писања на локалним дијалектима. Aлбанци немају национално сазнање, немају опште интересе, не развијају се у правцу буђења националних осећања, а камоли да имају компактно профилисан национални идентитет. Према томе, почетком 20. века не постоји албанска нација.“

Она се није развијала еволутивно, природним путем, као и већина европских народа, већ је створена вештачки, утицајем споља, путем лукаво осмишљеног пројекта бечког двора. Пројекта који је у датом историјском тренутку одговарао и англосаксонским (Лондону) и германским (Бечу, Берлину, а преко њих и Ватикану) геополитичким центрима моћи. Суочене са више него извесном пропашћу „болесника са Босфора“, Османлијског царства, велике силе плашиле су се да ће царска Русија искористити тако настали „територијални вакум“ и проширити свој утицај и контролу над балканским народима.

 

Један од њихових кључних стратешких интереса је био да под њиховом контролом буде албански простор. Због тога министар спољних послова двојне монархије, гроф Голуховски, 17. новембра 1896. године сазива тајно саветовање са темом: „Почетак једне енергичне аустроугарске интервенције у Aлбанији“.

Његов резултат је тзв. Меморандум о Албанији који садржи исцрпну анализу стања и укупних односа на терену, са главним правцима деловања Беча и циљем да се на том простору формира независна кнежевина под аустријским протекторатом. Тако су ударени темељи »Велике Албаније“, а нова етапа у њеној реализацији се управо одиграва пред нашим очима. Главни интереси Запада су по том питању и данас остали исти – осигурати трајан надзор над геостратешки важним подручјем и геополитички обуздати слободарски, православни дух српског народа, који нарочито у немачкој и англоамеричкој спољној политици важи за “главни реметилачки фактор на Балкану“, јер отвара врата руском продору на полуострво.

Десрбизација Косова и Метохије постаје одличан изговор за наставак кампање уништавања наших светиња и протеривање преосталих православних Срба. Стратешки циљ Шиптара је да се афирмишу пред светом као аутентичан европски народ са богатом историјом политичке свести, културе и вишевековног хришћанско-муслиманског идентитета. То истовремено користи и Римској курији, која овим путем јача своје позиције у региону.

Прве заметке тог процеса уочавамо већ у 19. веку када су римокатолици нудили манастиру Високи Дечани велику финансијску помоћ и заштиту Аустријске царевине, само ако пристану да у молитве укључе име папе.

Насртаји на наше средњовековне цркве и манастире и њихово сврставање међу “цивлизацијске тековине Албанаца” уживају међународну и логистичку подршку политичког Запада, што се видело и у прошлогодишњем (на срећу неуспешном) лобирању да Приштина добије столицу у УНЕСКО-у.

Све је очигледније да осовина Приштина-Тирана не стрепи од предузимања читавог низа корака како би трасирала пут афирмацији великоалбанског пројекта. Да ли ће се колико сутра у школама учити како су најдрагоценији бисери српске историје – Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница – заправо „илирско-албанско културно наслеђе“, а ослободилачки походи српске војске одраз континуиране агресивне политике Срба да подјарме и окупирају Албанце, према речима Тачија “народ са славном и дугачком историјском државношћу“?

„Лаж ће постати истина, а истина лаж“.

Путем ове матрице српском народу данас намећу нову балканску историју, у којој ће тзв. Косово бити „жртва“, а Србија једини „агресор“.

 

 

ИЗВОР: Видовдан