«РАЗМОТРИЋУ РЕЗУЛТАТЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА»: САД наговестиле стварање Новог демократског светског поретка

  • Мајк Помпео, главни дипломата САД и Доналда Трампа, у уторак (4. 12. 2018.), изјавио је да ће његова држава створити Нови демократски светски поредак

Нови поредак подразумева да ће Вашингтон ојачати или укинути неке важеће међународне уговоре, у зависности од тога да ли они подржавају и помажу «зле играче» на челу са Русијом, Кином и Ираном.

Државни секретар је објаснио да се Трамп не одриче глобалног лидерства, али има намеру да размотри систем створен после Другог светског рата. Уместо рада у глобалним и надржавним институцијама, створеним после Другог светског рата, прећи ћемо на непосредни рад са сувереним државама.

На тај начин створићемо Нови либерални поредак који ће да спречи рат и доведе до свеопштег процвата. Ми радимо на томе да очувамо, заштитимо и промовишемо отворени, праведни и слободни свет суверених држава, изјавио је Помпео. Другим речима не уништавамо либерални поредак, већ га реформишемо.

Према речима америчког дипломате, Трам је већ наредио Светској бaнци и Међународном монетарном фонду да прекине финансирање држава попут Кине.

Следећа држава која ће се наћи на удару САД је Русија, са којом САД планирају да раскину уговор о ограничењу ракетног оружја, уколико се ова држава не разоружа.

Нова политика Вашингтона није наишла на разумевање у Европској унији, те је шефица спољнополитичке управе Европске уније, Федерика Могрени, упозорила светску заједницу на опасност појаве у политици «закона џунгле», који ће заменити доминацију правне државе и права.

 

ИЗВОР: Центар академске речи