Равнодневница у Бику или зашто је папском реформом србског календара начињена штета

Слободан М. Филиповић

 

 

 

  • Звезде Бика или самих Влашића (Плејаде), биле су Пелазгима, Мисирцима и Кинезима звезде равнодневице. То приказују кинески анали из 2357. године ст. ере у којима је једна звезда из Влашића била равнодневичка тачка. Али, у доба Ристовог рођења, земљина оса није пролазила поред неке сјајне звезде, а тачка тропске равнодневице била је у знаку Риба
  • Зашто је онда сазвежђе Ован данас почетак циклуса године у тропском Зверокругу?
  • Замена имена сазвежђа потиче од административне папске реформе србског календара, која померила сазвежђе Ован са младине априла на уштап марта, па је тако то сазвежђе постало почетни месец тропског Зверокруга, иако календарски месец не почиње од средине него од почетка са младином!

 

 

 

 

 

Пре 4000 година и тропска равнодневица је била је у знаку Бика, а ова животиња је у старом Вавилону сматрана светим атрибутом врховног бога Мардука, алијас Сербона, чији је празник био повезан са доласком Нове године. Света животиња вавилонске и мисирске културе, била је како у протоисторији тако и данас, земаљски одраз небеске констелације Бика, са константом тачке равнодневице осмог марта у звезданом Зверокругу.
Пролећна равнодневица је забележена пре три миленијума на улазу у храм хетске Хатуше, где је писало: Равнодневица је у Бику. Да ли се овај надпис односио на константни звездани Зверокруг, или је у питању покретни тропски, у чији је знак тачка пролећне равнодневице ушла око 1188. по србском календару, или 4320. године старе ере по Ристовој епохи? При томе, треба имати на уму чињеницу да је звездани стил непокретан, а тропски Зверокруг износи 1/100 степени на годину и бива ретроградно од запада ка истоку.
По звезданој години, која је у 16. веку протерана из културе нашег међуледеног доба увођењем покретне тропске, пролећна равнодневица је увек у Бику, како у Лепенском Виру тако у хетској Хатуши или данас. Али је она интеркалацијом замењена тропском годином, која је са младине априла у Овну померена на уштап (20) 21. марта у Бику!?
Ако коза лаже рог не лаже! Да је пролећна равнодневица везана за примордијални почетак циклуса године, сведочи словна стилизација небеске констелације сазвежђа Бика, која је послужила символички као графичко решење за почетно азбучно слово “А”, у србској и азбукама свих осталих писама, јер, писмо је у србској митологији пресликана стварност! Фигуративно, прво слово свих азбука, упоредно је почетку звездане године србског луно-соларног календара о пролећној равнодневици у сазвежђу Бика. Као што је курилично “ш” стилизована графичка представа Риба, последњег сазвежђа у Зверокругу звездане године, од ариј. слога “ша”, крај.
Митолошки Јахве је угаритски, субирски, каситски, фенички, јеврејски… или кептски бог Огња, семантички једнак речи “јава” у савременом србском језику, као назив за директну (сферичну) светлост, истоветан ариј. ја’ва, придевак Огња. Исти тај бог Огња је код Вавилонаца представљан као теле или млади бик, а “златно теле” је символ Тамуза бога Вода у месецу марту са празником Акито вавилонског календара, који је управо њему и био посвећен. Осим тога, Јероним наводи да је пећина Бетлехема пре Исуса, била место култа Тамуза са посвећењем у малој каменој богомољи.
Мистерије бога Бика благословиле су јаје, символ године повезан са Сунцем и равнодневицом, о чему посебно сведоче коледарски и васкршњи обичаји, веровања и уметничке представе јаја са рогом, који симболишу равнодневицу у Бику. Златно васељенско јаје је магијска посуда из које проистиче животни принцип! Вавилонци су зато сазвежђе Бика звали звездом „која је показала светлост”, а Арапи су његову главну звезду (Arietis), као крв црвени Алдебаран звали „око Бика”.
Све старе митолошке приче Европе и Азије, сведоче да је почетак циклуса године везан за сазвежђе Бика или Краве како се га другачије звали, јер из вимена божанске Краве тече Млечни пут. Отуда, Арапи који су то преузели од Срба, верују да Земља стоји на Бику што символише почетак циклуса године. Мисирска легенда исто каже, да је божанска Крава одвојила Небо од Земље, што директно симболише почетак примордијалног циклуса звездане године Зверокруга у сазвежђу Бика.
Зашто је онда сазвежђе Ован данас почетак циклуса године у тропском Зверокругу? Замена имена сазвежђа потиче од административне папске реформе србског календара, која померила сазвежђе Ован са младине априла на уштап марта, па је тако то сазвежђе постало почетни месец тропског Зверокруга, иако календарски месец не почиње од средине него од почетка са младином!
Седмо правило светих Апостола одређује, да се ришћански Васкрс празнује после јудејске Пасхе, управо због забране промене редоследа збивања у Јеванђељу који су по звезданој години! Новозаветни Васкрс символизује замену старозаветног приношења, жртвом Спаситеља Риста или мистичног Јагњета које је узело на себе грехе света (Јован 1, 29). Промена редоследа сазвежђа Бика са Овном, олакшала је заједничко слављење Васкрса римокатолика и јудеја пре Пасхе или у исти дан.
За сазвежђе Ован се везује прича о “Златном руну”, која није инокосна а постоји у србском миту, у финској Калевали и код мисирских Сарбата од којих су Јелини преузели мит. А. Асов каже, како је Коледина (сунчева) барка исто што и брод Арго а прича о Аргонаутима сведочи, да су се они уз помоћ Медеје дочепали “Златног руна” из гаја бога Рата у поседу бога Нава, које је чувао нико други него дивљи бик (урош)!
Да се овде ради о небеској “златној” симболици сунчеве светлости, сведочи и семантика имена Месија, у значењу Спасилац, јер се оно у преносном смислу односи на Овна у биљоберу-априлу када је метеоролошка Нова година, са којом коначно долази лето. Духовни појам Месија, ариј. мешаја, сазвежђе Ован или све оно што је вези са њим, стоји у вези сваке божије благодети, коју коначно доноси ново лето, спашавајући човека зиме и митске смрти. Материјални тактил и друго име за Овна је б’еа, одакле је у србском реч “вајда”, пренешени материјални тактил у значењу “корист”. Управо је Ован символ бога Сунца (Амона) и често се налази на заставама, јер злодуси беже од његовог “задаха”.
А. Зелински наводи, да идеја Месије од искона стоји код халдејских и вавилонских звездочатаца у вези сазвежђа Риба, повезујући га са источном легендом о митском „човеку-риби” из океана који је донео прва знања. Али, у једном старом тексту исписаном клинастим писмом из времена чувеног вавилонског цара Нина, алијас Мина, Мануа или Хамурабија, забележене су речи врховног бога: Јагње, то је замена за човека, коју даје он за свој живот. Очигледно, да је Јагње, ариј. аг’на-г’на, “ипашталац”, “уништилац греха” (у смислу религијског преступа), придевак Вишњег бога, који је оличење Сунца на пролећном небу.
Јагње је митолошки символ Хоруса и Риста, јер, иконографска представа Јагњета Божијег својом чистотом и непорочношћу уклања грех. Јованово Откровење даје визију новог света, у коме је Бог господар васионе и људских судбина, али преноси моћ на Јагње Божије које символише почетак примордијалног циклуса. Отуда, према Б. А. Турајеву, постоји нека блискост приче о патњама Бела-Мардука (или Сербона) са патњама Исуса Риста, а стоји у вези смрти старе Године и рођења нове.
Коњ белац од искона има обредну улогу која је у Подунављу Хелма позната као “Рашански коњаник” (двојност коља и јахача). Отуда су Сарбати (Меди и Парси) својим јунацима и боговима додавали придевак “коњ”, јер је то била животиња бога Огња који јаше на белцу. Месија или Спасилац је човек на белом коњу, ђогату, ариј. џáгат, један од седам коња Сунца или коњ са седам имена РВ 1, 164, у значењу свет (материјални), појавно, свекрет, одакле је и џагатара, Зверокруг.
Двојност коња и јахача у србскоме миту символизује обнову света и живота, када се Сунце на крају (годишњег) циклуса поново рађа у лику младога Огња по имену Јаро (Јарил, -о), јер стари Огањ са именом Ђурђе умире. То се догађа сваке године у биљоберу (априлу), па је зато Месија или Спасилац оличење (златоруног) Овна и метеоролошке Нове године, која коначно доноси ново лето а тиме и сваку божију благодет!

 

 

 

 

 

ИЗВОР:Васељенска