Ратни документарац који америчка влада не жели да видите (Видео)

  • Нови документарни филм “Свет сенки” открива улогу Америке у међународној продаји оружја, и приказује досад невиђене снимке и клипове који показују план владе САД да нападне седам земаља Блиског истока за само пет година.

 

 

 

vesli-klark

Од њега је све почело: Весли Кларк

 

 

 

У месецима после напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, генерал Весли Кларк је поново активирао план о насилној промени режима на Блиском истоку. То није успео за време када је на челу САД био Буш старији, али јесте за време председниковања његовог сина, Џорџа Буша Млађег, наводи се у документарцу.

 Весли Кларк је први пут с плановима за Блиски исток упознат 1991. године, а чуо их је од Пола Волфовица и Дика Чејнија, који су креирали нову стратегију јачања САД. Кларк у поверљивом разговору 2001. признаје редитељу документарца Јохану Гримонпересу да је Америка почела да реализује “петогодишњи план обрачунавања са проблематичним државама”: нарочито Ираком, Сиријом, Либаном, Либијом, Сомалијом, Суданом и Ираном.

Кларково сведочење само је делић документарца који заправо открива како је Америка све време “у кревету” са великим произвођачима оружја, изазивајући ратове који су препуни похлепе, корупције, бесконачних договора са Саудијском Арабијом и милиона изгубљених живота, пише “Дејли бист”.

 

Некада пријатељи, а онда

 

Филм почиње сценом из Првог светског рата, која подсећа на златна времена ратовања и легендарну причу кад су непријатељски војници правили паузу, и заједно ручали за Божић, па затим наставили борбу.

Кроз филм се појашњава како је рат постао средство за јачање глобалних корпорација, и подсећа на време када су Роналд Реган (бивши председник САД) и Маргарет Тачер (некадашња премијерка велике Британије) шуровали са Саудијском Арабијом, продавали јој оружје и зарађивали баснослован новац од тога.

За “анимирање” пребогатих саудијских дипломата и амбасадора, којима је требало да продају силно оружје, Американци и Британци су имали фонд од чак 87 милиона долара, који су расипани на алкохол, скупе вечере, даме сумњивог морала…све што је потребно да се у касу слију милијарде долара.

– Једном приликом за 60.000 долара потписао уговор вредан три милиона. Није лош посао, зар не? Политичари су као проститутке, даш им новац и они ураде шта треба – рекао је у документарцу Рикардо Привитера, један од трговаца оружјем.

 

У рату гину недужни људи

 

У другом делу документарца акценат је на цени којом су ове ратове платили обични људи. Милиони изгубљених живота, разорене земље и уништена будућност. Интервјуи биших војника и сцене после напада дроновима, раскомадана тела цивила, на суров начин откривају све последице вештачки изазваних ратова, наводи се у документарцу.

– Створили смо мрежу јаких корпорација које тргују оружјем. Оне су јаче од великог броја држава и имају толико моћи да лако могу да смене владу неке земље – рекао је Џереми Скејхил, аутор књиге “Прљави ратови”.

У филму се појављује и пуковник америчке војске Лоренс Вилкинсон, бивши шеф кабинета Колина Пауела, некадашњег шефа америчке дипломатије.

– Проклињем дан када смо почели рат у Ираку 2003. Неко нас је гнусно слагао, преварио и обмануо – рекао је Вилкинсон с помешаним осећањем разочарења и беса.

 

 

 

Зашто? Нико не зна

 

Конгресменка Синтија Мекини је у документарцу описала претње смрћу које је добила након што је пред Конгресом САД питала тадашњег министра одбране Доналда Рамсфелда где је нестало два трилиона долара из буџета.

– Након што сам добила претње смрћу, рекли су ми: То добијаш кад се качиш са великим момцима – казала је Мекини.

У новом документарном филму, чија је светска премијера заказана за 14. октобар у Њујорку и Лос Анђелесу, појављује се и Мунтадар ал-Заиди, ирачки новинар који је био мучен у затвору јер је гађао Џорџа Буша ципелом.

Поруку филма добро је описао ратни новинар “Њујорк тајмса” Крис Хеџес:

“Како можете да напустите Газу, а да не будете бесни због онога што се дешава обичним људима? Исто важи и за Судан, Ел Салвадор, Сирију… Видео сам толико тела недужне деце да не могу да спавам ноћу. Због кога су се ти ратови водили, због чега су недужни гинули? Једно знам, сигурно не због мира.”

 

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн