РАТ У СИРИЈИ УЗ УЧЕШЋЕ КОПНЕНИХ ЈЕДИНИЦА СВЕ ИЗВЕСНИЈИ

Турска, Русија и САД доводе копнене јединице у Сирију

 

 

Турска република у најскорије време започеће копнене војне операције против припадника тзв. Исламске државе. О томе је у Ираку, 4. новембра 2015. годне, а на конференцији за новинаре, говорио министар спољних послова Турске, Феридун Синирлиоглу.

Турци поред борбе са тероризмом имају још један мотив за слање копнених јединица у Сирију – спречавање Курда да створе своју аутономију на територији Сирије, са главним градом Тел Абијадом, близу турске границе. Управо је Ердоган после завршених избора рекао да је борба са Радничком партијом Курдистана главни циљ његове политике. Против Курда, истако је турски председник, бориће се како политичким, тако и војним методама, паралелно са борбом са Исламском државом. Другим речима, проблем Исламске државе је за Турску маргиналног карактера.

Сензационална изјава турског министра поклопила се са новим оптужбама поменутог министра Турске, овај пут на адресу Русији и САД, због повећања броја војног контигента. Русија је, према овом извору, разместила око 4.000 артиљераца у регионима Хаме и Хомса, а САД, су истовремено, послале своје специјалне јединице у Сирију, за сада 50 припадника, који треба да припреме терен за долазак већих војних јединица.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи