РАСПРОДАЈА БЕОГРАДА: Арапи за 22 000 евра власници 68 одсто „Београда на води“

Компанија „Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс“ са седиштем у Абу Дабију званично је постала власник 68 одсто предузећа „Београд на води“ уплатом 22.000 евра капитала, показују подаци Агенције за привредне регистре Србије.

Како се наводи у одлуци о повећању капитала предузећа „Београд на води“, које ће реализовати пројекат изградње три милијарде евра вредног стамбено-пословног комплекса уз београдску обалу Саве, Република Србија је власник 32 одсто тог предузећа, са милион динара уписаног капитала, наводи Танјуг.

Одлуку о повећању капитала донета је 28. јула, а објављена је на сајту Агенције у понедељак, 10. августа.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је крајем јула да ће изградња пројекта „Београд на води“ почети између 15. и 20. септембра ове године.

Према ранијим информацијама, компанија „Игл хилс“  из Уједињених Арапских Емирата обезбедиће 300 милиона евра за финансирање пројекта „Београд на води“ на основу уговору са Владом Србије о заједничком улагању у тај пројекат, који је потписан крајем априла 2015. године.

„Игл хилс“, као власник компаније „Белгрејд вотерфронт кепитал инвестментс“, 150 милиона евра обезбедиће у форми капитала, а додатних 150 милиона кроз зајам у форми позајмице оснивача.

Приликом потписивања уговора објављено је и да ће „Игл хилс“ додатно одобрити Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра, као и 40 милиона евра за завршетак експропријације земљишта.

Предвиђено је да пројекат траје максимално 30 година, од чега половина мора бити завршена у првих 20 година.

 

 

Извор: РТС