Расмусен Трампу: Или против Путина, или крај НАТО-а

Бивши шеф НАТО-а Андерс Фог Расмусен поручио је данас новоизабраном америчком председнику Доналду Трампу да већ у првих 100 дана свог мандата мора деловати против „руске агресије“, или ће доживети „почетак краја“ НАТО-а.

Расмусен, који је од 2009. до 2014. године био генерални секретар НАТО-а, каже да амерички председник мора показати снагу јер, како је навео, руски председник Владимир Путин „поштује само чврсту руку“, преноси „Дејли мејл“.

У мејлу упућеном преко Расмусенове консултантске фирме „Расмусен глобал“, наводи се да су балтичке државе и Украјина „блиски пријатељи САД“ и да треба подићи војне базе како би се оне заштитиле. Занемаривање тих земаља могло би имати далекосежне последице и означити „почетак краја“ система заснованог на америчком вођству, истакао је Расмусен.
Према његовом мишљењу, САД такође морају да иницирају забрану летења над Сиријом, наметну трајно примирје у тој земљи и приморају председника Башара ел Асада да седне за преговарачки и нађе политичко решење разорног сукоба.

ИЗВОР: Танјуг