ПУТИН: Наш авион је оборио турски F-16 иако је био километар унутар Сирије

„ОВА ТРАГЕДИЈА ЋЕ ИМАТИ ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ У ОДНОСИМА МОСКВЕ И АНКАРЕ“

 

  • „Русија неће трпети злочине попут овог напада на њен Су-24. Не знам коме је ово било потребно. Русији није. Данашњи губитак је удар који су Руској Федерацији нанели с леђа они који помажу терористима“
  • Руски лидер је нагласио да се Русија према Турској није односила само као према суседу, већ као пријатељској земљи, па указао: „А Анкара се – уместо да се после инцидента одмах обрати Русији – обратила NATO, што личи на покушај да се та алијанса стави у службу Исламске државе“           

 

НАШ Су-24 оборио је турски ловац F-16 ракетом ваздух-ваздух – изјавио је Владимир Путин.

Руски лидер је притом нагласио да руски борбени авион ни на који начин није угрожавао Турску јер је учествовао у операцији против Исламске државе у Сирији.

Посебно је нагласио да обарање Су-24 излази изван оквира стандардне борбе са тероризмом:

        „Припадници Оружаних снага Русије воде херојску борбу (против терориста у Сирији), не жалећи своје животе. Данашњи губитак је удар који су Руској Федерацији нанели с леђа они који помажу терористима“.

Одмах у наставку је указао: „Наш авион је оборен ракетом турског авиона иако је био километар удаљен од турске границе. Наши пилоти никако нису угрожавали турску републику. То је очигледна ствар. Они су учествовали у операцији против Исламске државе. У акцији на северу провинције Латакија где делују бојовници пореклом из Русије. Дакле: наносили су ударе по терористима који су се у било ком моменту могли вратити у Русију“.

Још је додао: „Турска је нанела удар по авиону Русије, упркос томе што смо са САД закључили споразум који треба да унапред искључи такве инциденте“.

Истакао је да се Русија према Турској није односила само као према суседу, већ као пријатељској земљи: „А Анкара се – уместо да се после инцидента одмах обрати Русији – обратила NATO што личи на покушај да се та алијанса стави у службу Исламске државе“.

    „Русија неће трпети злочине попут овог напада на њен Су-24. Не знам коме је ово било потребно. Русији није. Зато ћемо све проанализирати, а ова трагедија ће за односе Москве и Анкаре имати озбиљне последице“ – упозорио је председник Руске Федерације.

        Путин је притом подвукао да је Русија одавно регистровала да се у Турску испоручује нафта из делова Сирије који су под контролом терориста.

 

 

ИЗВОР: Факти