ПУТИН НА ПОТЕЗУ: могући сценарији руске одмазде

  •  Дејвид Камерон – који је на Западу један од највећих русофоба и Путинових противника – позвао турског колегу, Ахмета Давутоглуа, да се потруди да поводом „инцидента“ успостави „директан контакт са Русијом“
  • Заменик председника италијанског Сената – Роберто Калдероли – био је много оштрији и директнији: „Обарањем, по Ердогановој наредби, руског Су-24, који учествује у уништавању исламских терориста у Сирији, Турска је официјелно ушла у рат на страни Исламске државе. Турска је тројански коњ уз чију помоћ исламски фундаментализам настоји да испали контролни метак у Запад“

 

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да обарање свог бомбардера Су-24 сматра „непријатељским актом“ Турске.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истовремено објаснио је да све што је Владимир Путин рекао о нападу турских авиона на Су-24 у ваздушном простору Сирије не значи да Москва Турској прети „војним последицама“, па прецизирао:

„То је било упозорење на неизбежност последица. Дакле: последица које су неизбежне после оваквих дејстава турске стране која нису пријатељска“.

Ово, нема сумње, значи: да Русија због једног обореног авиона неће објавити рат Турској, али да ће се постарати да плати што папренију цену.

Песков је, иначе, саопштио да засад нису планирани никакви Путинови контакти са западним лидерима.

Вероватно је и то један од разлога што је британски премијер Дејвид Камерон – који је на Западу један од највећих русофоба и Путинових противника – позвао турског колегу, Ахмета Давутоглуа, да се потруди да поводом „инцидента“ успостави „директан контакт са Русијом“.

Узбудили су се и други.

Италијански министар спољних послова, Паоло Ђентилони, упозорио је: „То што је Турска оборила руски војни авион Су-24 – то је веома озбиљан догађај чије су последице засад неизвесне“.

Заменик председника италијанског Сената – Роберто Калдероли – био је много оштрији и директнији:

„Обарањем, по Ердогановој наредби, руског Су-24, који учествује у уништавању исламских терориста у Сирији, Турска је официјелно ушла у рат на страни Исламске државе. Турска је тројански коњ уз чију помоћ исламски фундаментализам настоји да испали контролни метак у Запад“.

 

ПОСЛЕДИЦЕ

 

Обарање сухоја Су-24 је први озбиљан губитак који је претрпела руска војска од почетка ваздушне кампање у Сирији.

Аналитичар Роналд Олифант који извештава из Москве напомиње да је у питању сурови тренутак за пилоте, њихове породице и саборце на терену.

Међутим, обарање авиона је озбиљан ударац, пре свега, на руски Генералштаб који зна да када се борите у рату, ствари могу да пођу наопако.

С обзиром на то да Руси знају да може доћи до оваквих ситуација, сигурно имају планове за непредвиђене ситуације. Гледајући извештавање руских медија, јасно је да су и они припремљени на реакције у оваквим околностима.

Иако је руски председник најавио оштар одговор на обарање руског бомбардера, још се не зна на шта би то могло да се односи, али како каже Олифант, војна одмазда готово сигурно не долази у обзир.

– Турска је чланица НАТО пакта и обарањем њиховог авиона као одговор ризиковали би почетак Трећег светског рата – рекао је Олифант.

Уместо тога, каже он, могуће је да ће Руси ударити на групе које Турци подржавају на терену – укључујући и туркменистанске групе за које је Анкара већ упозорила Русију.

Може, наравно, да се очекује и дипломатски одговор.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров отказао је раније заказану посету званичној Анкари, а други руски посланик чак је позвао и на евакуацију руских држављана из Турске.

Трећи потенцијални сценарио је економски одговор. Русија би могла да укине снабдевање природним гасом који Турци користе преко зиме, а спомиње се и удар на турски туризам.

Ипак, колико далеко ће све да оде налази се у рукама Владимира Путина који још није спреман да отвори све карте.

 

 

 

ИЗВОР: Факти/Блиц/Информер/Правда