ПУТИН: Британци желе да буду независнији и да не издржавају друге земље и целе народе

КАМЕРОНОВУ ИЗЈАВУ „БИЋЕ СРЕЋАН ПУТИН“ НАЗВАО НЕКОРЕКТНОМ И ПЛОДОМ НИСКЕ ПОЛИТИЧКЕ КУЛТУРЕ

 

  • „Сматрам да та изјава није ништа друго до некоректан покушај да се утиче на јавно мњење у сопственој земљи. Али, као што смо видели: ни то није онима који се таквим стварима служе обезбедило жељени ефекат. А говорити о позицији Русије сада – након гласања (на референдуму) – то је нешто на шта нико, по мом уверењу, нема право“
  • „Сматрам да смо се држали веома коректно, пажљиво пратећи све што се догађа, да ни на који начин нисмо утицали на тај процес. Чак нисмо ни покушавали да то чинимо. То је избор Велике Британије. Ми се у то заиста нисмо ни на који начин мешали и немамо намеру да се мешамо“
  • „Верујем да обични грађани Велике Британије схватају због чега се све догодило. Нико не жели да храни и дотира слабије економије и да издржава друге економије и целе народе. Изгледа и да су људи тамо незадовољни решавањем питања у сфери безбедности који су се заоштрили због моћних миграционих процеса. Људи желе да буду независнији“
  • „Сама организација британског референдума и његове последице – није ништа друго него самоувереност и површни однос руководства Велике Британије према решавању судбоносних питања за своју земљу и Европу. Али, никакве глобалне катастрофе неће бити. Наравно, одлука Британаца имаће глобалне последице. И за саму Британију, и за Европу, и за нас. Последице ће имати глобални карактер. А време ће показати да ли ће бити позитивне или негативне, да ли ће бити више плусева или минуса“    

 

РУСКИ лидер Владимир Путин одреаговао је на изјаву Дејвида Камерона да ће због изласка његове земље из Европске уније „бити срећан Путин“.

Завршавајући боравак у Ташкенту, где је присуствовао самиту ШОС, председник Руске Федерације је оценио:

„Сматрам да та изјава није ништа друго до некорактан покушај да се утиче на јавно мњење у сопственој земљи. Али, као што смо видели: ни то није онима који се таквим стварима служе обезбедило жељени ефекат. А говорити о позицији Русије сада – након гласања (на референдуму) – то је нешто на шта нико, по мом уверењу, нема право. То није ништа друго него демонстрација ниског нивоа политичке културе“.

Путин је нагласио да се Русија никада није мешала у туђе послове и да се никада није изјашњавала поводом гласања о изласку Велике Британије из састава ЕУ:

„Сматрам да смо се држали веома коректно, пажљиво пратећи све што се догађа, да ни на који начин нисмо утицали на тај процес. Чак нисмо ни покушавали да то чинимо“.

Шеф руске државе је поновио да је Камеронова изјава лишена сваког основа:

„То је избор Велике Британије. Ми се у то заиста нисмо ни на који начин мешали и немамо намеру да се мешамо. По свему судећи, уследиће неке процедуре повезане са одлуком Британаца да изађу из ЕУ. Ми ћемо то пажљиво пратити и анализирати“.

Путин је указао: да ће Москва чинити све што је потребно да „минимизира негативни утицај одлуке Велике Британије на своју економију“.

У наставку је подвукао да резултат референдума одражава незадовољство већине у Британији стањем безбедности и неспремност да се дотирају туђе економије:

„Верујем да обични грађани Велике Британије схватају због чега се све догодило. Нико не жели да храни и дотира слабије економије и да издржава друге економије и целе народе. Изгледа и да су људи тамо незадовољни решавањем питања у сфери безбедности који су се заоштрили због моћних миграционих процеса. Људи желе да буду независнији“.

Путин је оценио да ће негативне берзанске последице британског референдума бити „кориговане у најскорије време“. И наставио:

„Никакве глобалне катастрофе неће бити. Наравно, одлука Британаца имаће глобалне последице. И за саму Британију, и за Европу, и за нас. Последице ће имати глобални карактер. А време ће показати да ли ће бити позитивне или негативне, да ли ће бити више плусева или минуса“.

Посебно је истакао: „Сама организација британског референдума и његове последице – није ништа друго него самоувереност и површни однос руководства Велике Британије према решавању судбоносних питања за своју земљу и Европу.“

Путин не крије да због Brexit-a не очекује никакве посебне промене поводом антируских санкција чији је један од најжешћих заговорника био Лондон Дејвида Камерона.

„Ако наши европски партнери – истакао је – сазреју за конструктиван дијалог – ми ћемо на оно што буде позитивно одговарати позитивно“.

 

 

ИЗВОР: Факти