ПУПОВАЦ: Срби из страха беже од свог идентитета

Београд – Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац упозорио је да је положај Срба у Хрватској у протекле три године погоршан и да атмосфера у којој Срби живе производи страх и бијег од идентитета, посебно у вријеме пред обиљежавање 20 година од акције “Олуја” која постаје све озбиљније критично мјесто у српско-хрватским односима.

Пуповац је рекао да континуирана антисрпска кампања блокира Владу Хрватске у томе да према Србима испуњава своје и обавезе из приступног уговора са ЕУ.

“Не би уопште било добро када би ово потрајало и када се ЕУ и свијет не би заинтересовали за такво стање”, изјавио је Пуповац за београдски лист “Данас”.

Говорећи о српско-хрватским односима у контексту предстојеће прославе “Олује” у Хрватској, Пуповац је оцијенио да би, како вријеме одмиче, “Олуја” могла све више постајати озбиљно критично мјесто у међусобним односима.

“Након ослобађајућих пресуда хрватским генералима /Анти/ Готовини и /Младену/ Маркачу у Хрватској нестаје и оно мало одговорности за протјеривање, убијање, уништавање, те ометање повратка великог дијела једне етничке групе”, упозорио је Пуповац.

Према његовим ријечима, позив који је Хрватска упутила страним делегацијама за присуство прослави 20 година од акције “Олуја” био је покушај да се омогући посљедње “избјељивање крваве крајинске хаљине” и да се појача увјерење да је ријеч о побједи и ни о чему другом.

“На то друго, протјераних 200.000 људи само у једном дану, побијених цивила, махом старијих и немоћних и 2.000 попаљених кућа сада је почела упозоравати и Србија, и то након 20 година или никаквог или веома млаког односа према том страдању Срба из Хрватске”, навео је Пуповац.

Када је ријеч о иницијативи коалиције Удружења избјеглих Срба да Европски парламент усвоји резолуцију о “Олуји”, Пуповац је нагласио да сумња да би она могла добити зелено свјетло, прије свега јер они којим је упућена знају мало или готово ништа о тој акцији и њеним посљедицама.

“Већина европарламентараца, нажалост, нема сазнања о жОлујиж и које су њене посљедице. Многи знају за Сребреницу и њене посљедице, али не и за “Олују” и њене посљедице. Већина нема никакву свијест о вези ове двије жртве које су, по свој прилици, принесене на олтар истог мировног пакета за завршетак рата на хрватско-српском говорном простору”, рекао је Пуповац и нагласио да треба радити на томе да се у свијету више зна о злочинима извршеним у акцији “Олуја”.

 

 

ИЗВОР: Глас Српске