Пуповац опет издао Србе!

 

Милорад Пуповац, лидер СДСС и предсједник Српског националног већа у Хрватској, био је уздржан на изгласавању Закона о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата. Уздржани су били и његови посланици Борислав Милошевић и Драгана Јецков. Да ствар буде гора, из посланичке групе СДСС није упућен ниједан амандман на текст закона који наводи да су агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и дио српског становништва у Хрватској.

Пуповца годинама бије глас да је плаћеник власти у Хрватској. Својевремено је носио надимак Туђмановог омиљеног Србина, најмање два пута је својим гласовима спасао владу ХДЗ, а у хрватској политици, захваљујући тим везама, високо се котира већ пуних 27 година.

Скандалозну одлуку да остане уздржан приликом гласања о срамном закону лидер СДСС покушао је да опере ријечима да уздржан може значити и бити против, а јуче је упорно избјегавао додатна објашњења.

Синиша Љубојевић испред Независне српске листе тврди да је Пуповац „одабрао свој испред националног интереса“:

– Овде је реч само и искључиво о политичкој трговини, на основу које Пуповац толико дуго и опстаје у политици. Говоримо о човеку који се клео на верност Туђману и који говори да је Пленковић злата вредан, о човеку који треба коначно да објасни где је отишло на милионе евра који је СНВ годинама добијао од хрватске и српске владе.

Оданост Пуповца – Туђману,  доказана је објављивањем транскрипта њиховог разговора који је вођен 1997. након ратова и протјеривања 200.000 Срба из Хрватске.

– Предсједниче, ја вам још једном желим поновити, ви и у мени и у другим људима у цјелокупној српској заједници имате апсолутног партнера – рекао је тада Пуповац.

Замјеник предсједника Демократског савеза Срба, Срђан Милаковић, каже да ово није први пут да је Пуповац издао Србе.

– Он је џокер за сваку владајућу гарнитуру још од Фрање Туђмана. Од Пуповца се ништа друго и не очекује јер је дио ове владе и подржаће све што му Пленковић нареди. Издао је српство у свим кључним темама, од измене Устава до уласка Хрватске у ЕУ, када није имао никаквих примедби на статус српских мањина – каже Милаковић.

Осуда стиже и од предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте.

– Српски представници морали су гласати против оваквог закона, који Србију представља у најгорем могућем контексту, као агресора. Не може се бити напола, или је ноћ или дан, овде нема компромиса – закључује Линта.

 

 

 

ИЗВОР: Седмица