ПРУГА САРАЈЕВО – БЕОГРАД приоритет Србије и БиХ

Сарајево – Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је реконструкција пруге Београд-Сарајево један од пројеката који повезује земље западног Балкана и за који и Србија и БиХ сматрају да га треба реализовати што прије.

“Стављамо га у врх наших приоритета и надамо се да ћемо на предстојећем самиту у Бечу успјети да затворимо и финансијску и временску динамику како би кренули у израду прво документације, а онда и реализацију самог пројекта”, рекао је Звиздић новинарима у Сарајеву.

Крајем августа у Бечу ће бити одржана регионална конференција на којој ће бити представљени инфраструктурни пројекти за подручје западног Балкана.

Звиздић је објаснио да постоје двије врсте пројеката, они који су везани за сваку од земља, као што је унутрашња транспортна мрежа, и они који повезују државе, попут реконструкције пруге Београд-Сарајево.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да пројекти о којима ће се говорити на самиту у Бечу имају двије фазе, односно пролазна времена.

Први је, каже он, везан за период до 2023. године, а други до 2030. године, до када сви пројекти који се односе на регион југоисточне Европе односно западног Балкана морају да буду завршени.

“Наш је фокус да што више пројеката завршимо у овој првој фази, до 2023. године, и зато ћемо преферирати пројекте који имају готову пројектно-техничку документацију и који су у статусу припремљености да практично може одмах почети њихова реализација”, објаснио је Звиздић.

Осврћући се на информације о могућој реконструкцији Савјета министара БиХ Звиздић је рекао да она није реална и да су лидери владајућих странака на нивоу БиХ задовољни радом ове институције.

“Реконструкција Савјета министара и Владе Федерације, према мом мишљењу, нису везани процеси. Сматрам да је више ријеч о различитим политичким калкулацијама него о некој реалној пројекцији и реалном пројекту”, оцијенио је Звиздић.

Ако се погледају изјаве свих лидера партија које чине Савјет министара – Бакира Изетбеговића, Драгана Човића, Младена Иванића и Младена Босића, додао је Звиздић, сви су се у задњих седам дана врло позитивно изјаснили о раду и динамици рада Савјета министара.

“Сви су дали пуну подршку Савјету министара да наставимо проводити реформе које смо започели и динамизујемо ове евроатлантске интеграције које су у врло значајној фази. Мислим да је прије свега ријеч о политичким калкулацијама, а не о пројектима који би могли да имају неку своју реалну реализацију”, сматра Звиздић.

 

 

 

ИЗВОР: Срна