ПРОВОКАЦИЈА: Хаџија с подигнутим прстом, заштитним знаком џихадиста, прети Србији?

Е. К.

 

 

Средовечни човек позирао с кажипрстом, што је заштитни знак џихадиста Исламске државе и представља тежњу да ислам постане једина религија.

На фотографијама које су се појавиле с боравка санџачких хаџија у Меки, где су они обавили прописане обреде, види се и средовечни човек који држи подигнут кажипрст, што је заштитни знак џихадиста.

 

Оданост идеологији

 

Наиме, подигнут кажипрст представља знак којим се поздрављају припадници терористичке организације Исламска држава и тим гестом се упућује порука: „Нема бога до Алаха, а Мухамед је Божји посланик“, која се уједно налази и на застави Исламске државе, као и Хамаса и државе Саудијске Арабије.

Подигнут кажипрст означава идеологију чија је окосница деструкција западног света, али и изражавање уверења да ће исламисти завладати светом. Када џихадисти Исламске државе подижу кажипрст, тиме исказују своју оданост идеологији која, између осталог, захтева уништавање свих западних државних структура. Истовремено, подигнут кажипрст представља и тежњу да ислам постане једина религија на планети.

 

Није први пут

 

Овакав гест санџачког хаџије могао би се схватити и као наставак претњи екстремиста Србији, а нешто слично догодило се и пре неколико месеци, када су освануле фотографије из новопазарских средњих школа на којима ученици позирају с подигнутим кажипрстом и обележјима џихадиста, и то у присуству професора.

Иначе, хаџије из Санџака су претходних десетак дана боравиле у Меки, након чега су се запутиле у Медину, а међу њима има чак и оних који су загазили у девету деценију живота.

 

ИЗВОР: Курир