Протест пензионера 1. новембра због смањених пензија

Београд – Удружење синдиката пензионера Србије (УСПС) и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије најавило је данас да ће 1. новембра одржати протест у Београду са захтевом да им се пензије врате на ниво пре новембра 2014. године, усклађују са растом цена два пута годишње и да им се врати одузета сума.

Протест ће, како су најавили, бити на Тргу Николе Пашића, пред Уставним судом и пред Владом Србије.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије Милорад Вујасиновић рекао је да ће на протесту најавити почетак прикупљања 30.000 потписа како би Скупштина Србије расправљала о Предлогу закона који су поднела та два удружења почетком овог месеца, а који предвиђа исплату пензија као пре новембра 2014.

Потпредседник УСПС Михајло Радовић рекао је да су пензионери у све тежем материјалном и здравственом положају и да их у борби за њихова права омета Уставни суд да „стигну до Стразбура“.

„Просечна пензија у Србији је мања од 24.000 динара, а минимална потрошачка корпа кошта 34.143 динара па су пензионери принуђени да комбинују шта могу ког месеца да плате“, рекао је Радовић и подсетио да су пензије смањење до 25 одсто.

Он је додао да је „степен сиромаштва у Србији између 27 и 35 одсто и да „нас само један корак дели од пуног сиромаштва“, као и да хоће да упозоре Владу Србије како народ живи.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Јован Тамбурић рекао је да је Народној Скупштини поднет и Предлог закона о ПИО фонду чијим би се усвајањем променила управљачка структура.

Он је објаснио да је Управни одбор са 21 члана смањен на седам и да већину чине представници Владе чиме је „подржављен“, уместо да највећи број чланова делегирају они који су уплаћивали или уплаћују доприносе.

Влада Србије је 2014. године због мера штедње и смањења дефицита у буџету смањила пензије.

 

 

 

 

ИЗВОР: Бета