Проговорио и Сорошев АНУС, боље да није

 

Председник Српске академије науке и уметности (САНУ) др Владимир Костић изјавио је да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер „ни дефакто ни дејуре није у рукама Србије“.

– Неко овом народу мора да каже да Косово више није дефакто нити де јуре у нашим рукама. Бојим се да је, у овом тренутку, једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово. И то неко овом народу мора да каже – рекао је Костић.

– Око тога се морамо борити зубима и ноктима, јер је то покушај одузимања нечега што представља супстрат наше историје и дела психологије, али уколико један министар, премијер или представник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо више ни људске, ни економске, ни било какве друге капацитете да тамо наметнемо сопствену вољу -додао је председник САНУ.

Према његовим речима, Косово подразумева огроман број онога што представља српску културну основу.

– Можемо једни друге да лажемо гледајући се у очи, али алтернатива је врло јасна. С друге стране, мој став према Европској унији је цитат Бранка Миљковић – повраћаћу, ја ћу у рај ући. Друге алернативе нема – поручио је Костић.

Он сматра да је савез с Русијом „вештачка алтернатива“ и упитао да ли је „неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију“.

– Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и просторе слободе, иначе неће опстати. Историјска реалност је да су и много већи народи губили своје основе и да нико не сме да заборави Косово. Јако је битно да себе пројектујемо у будућност, а жртвовање нема никаквог другог смисла сем још једног погрешног корака у српској историји – закључио је Костић.

 

 

 

 

ИЗВОР: Вести онлине