ПРЕМИЈЕРИ ЧЕШКЕ, СЛОВАЧКЕ, МАЂАРСКЕ И ПОЉСКЕ одбацили обавезујуће квоте за расподелу миграната

ПРЕМИЈЕРИ Пољске, Словачке, Мађарске и Чешке у зајединичком саопштењу данас су одбацили предложени систем квота у оквиру Европске уније за смештај миграната.

Ева Копач, Роберт Фицо, Виктор Орбан и Бохуслав Соботка су и у декларацији и појединачно на конференцији за новинаре категорично одбили обавезујуће квоте прерасподеле избеглица у оквиру ЕУ и нагласили да солидарност у име хуманизма и европских вредности јесу спремни да преузму, али искључиво добровољно.

Они су навели да би био неприхватљив сваки предлог који води увођењу обавезних и сталних квота за мере солидарности.

Западне земље у које највише иду избеглице у садашњем таласу кризе, оштро су критиковале земље Средње Европе, наводећи да се позива на солидарност када је потребна заштита од Русије или новац из европских фондова, док посткомунистичке чланице Уније одбијају да поделе праведно терет бриге о избеглицама.

Четворо премијера је поручило да желе солидарно и активно да се укључе у решавање имигрантске кризе, да преузму и оне свој део одговорности за избеглице којима је потребна помоћ, али да Европа мора да има имиграциони политику која функционише и да инсистирају да се по сваку цену бране слобода кретања и шенгенски простор.

„Миграција је заједнички европски проблем, али ово што гледамо сада је хаос. Европа мора да има имиграциони политику која функционише. Мора да функционише европска политика враћања имиграната тако да можемо да вратимо натраг оне који немају право на азил“, казао је на конференцији за новинаре после самита чешки премијер Бохуслав Соботка.

 

 

ИЗВОР: Факти