Преко 72.000 Американаца тражи од Трампа да Сорош буде проглашен за – терористу

ДА БИ БЕЛА КУЋА БИЛА У ОБАВЕЗИ ДА ПЕТИЦИЈУ РАЗМОТРИ – МОРАЋЕ ДА ЈЕ ПОТПИШЕ ЈОШ 28.000

 

                         Џорџ Сорош

 

  • Потписници петиције тврде: „Сорош смишљено и континуирано покушава да дестабилизује Сједињене Државе и да изврши акте насиља против њих и њихових грађана“

 

ВИШЕ од 72.000 Американаца потписало је петицију упућену Доналду Трампу којом се тражи да милијардер-шпекулант Џорџ Сорош буде проглашен за – терористу!

Да би Бела кућа морала да ту петицију размотри – мораће до 19. септембра да је потпише још нешто мање од 28.000 Американца.

У тексту петиције се упозорава да „Сорош смишљено и континуирано покушава да дестабилизује Сједињене Државе и да изврши акте насиља против њих и њихових грађана“.

Потписници на недвосмислен начин траже да власти САД без одлагања прогласе терористима и самог Сороша и све његове организације. А да њихова имовина буде конфискована.

Најпознатији Сорошев „подвиг“ је обарање курса британске фунте 1992-ге године на чему је зарадио преко милијарду долара.

Пет година касније је на сличан начин торпедовао валуте Малезије, Индонезије, Сингапура и Филипина.

Кроз 15 година је „бушио“ јапански јен.

Функционер горњег дома руског парламента Франц Клинцевич изјавио је да би проглашавање Сороша за терористу био удар у саме темеље постојања САД.

По његовом мишљењу, мали су изгледи да ће Трамп поступити по захтеву потписника петиције, чак и ако она прикупи по закону обавезних најмање 100.000 потписа (да би власт САД морала да по њој поступи или да је одбаци).

„Ово је, у сваком случају, интересантан обрт јер се ради о богаташу чији новац по целом свету стоји иза обојених револуција. Он је оборио многе изван САД, а сада неки Американци траже да он буде оборен и лишен целокупне имовине“.

Иако је Трамп више пута обећао да се САД више неће бавити „извозом демократије“ и дестабилизовањем других земаља, он највероватније неће ударити – колико год би то лично желео – на главну фигуру преко које Вашингтон уклања неугодне режиме по свету.

Сорош је у време прошлогодишње америчке изборне трке отворено подржавао Хилари Клинтон.

Независно од даље судбине саме петиције, она је већ сада својеврсни сигнал. Не само Трампу него и самом Сорошу.

 

 

 

 

ИЗВОР: Факти