Предвиђања једног Марсовца: „Јавне финансије у Србији биће здравије 2025.г.“

Драган Радовић

 

 

Недавно је у просторијама НБС одржана конференција за новинаре, јавне финансије су биле тема, Павле Петровић ( у даљем тексту ПП) је много тога испричао шта треба урадити како би стање у буџету било неупоредиво боље у будућности. Слободно можемо рећи, све што је председник Фискалног савета изговорио је погрешно,  све предложено  појачаће још више дефицит, одвешће нас у банкрот.

http://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/petrovi%C4%87-plate-zamrznuti-i-u-2017-a-penzije-i-u-2018-godini

 

Шта је то све ПП предложио:

 1. Плате у јавном сектору требало би да буду замрзнуте и у 2017. а пензије и у 2018.г. како би се оствариле неопходне уштеде за оздрављење јавних финансија.

Просто је невероватно да ПП предлаже уштеде у буџету када је евазија пореза достигла 60%, наплата је годинама само 40% свих могућих пореских прихода!!! Главни разлог наше катастрофе је криминал који се крије под именом „сива економија“, где се врши на годишњем нивоу нерегистрован промет робе и услуга у вредности преко 10 млрд. еура, изврше утаје пореза преко 4 млрд. еура. Зашто овај криминал  бирократија не сузбија, слободно се може рећи и да  га подржава, све у корист заштићених бизнисмена и појединих политичара. Не постоји нити један економски програм који ће надокнадити 60% губитка свих буџетских прихода.

 

 1. Ниво плата и пензија већи је од економске снаге Србије изражене у БДП-у.

Сузбијањем сиве економије (високоорганизованог државног криминала) БДП може бити већи најмање за 30%,  економска снага Србије би била сасвим довољна за исплату садашњих, па и повећаних пензија, што говори да је потпуно нетачна тврдња ПП. ПИО фонд значајно би имао веће прихода када би држава било шта урадила на превођењу 700 хиљада радника са црног у легалан рад. Значајне уштеде ПИО фонду направиле би се откривањем лажних редовних и инвалидских пензионера, процене су да невероватних 150 хиљада има лажних инвалидских пензионера и оних који су докупили „неку“ годину стажа. Врло је једноставно открити све „лажњаке“, само што то нико не жели, ко зна чији су родитељи, браћа, сестре, кумови,  пензионисани а да то нису смели бити.  Повећањем прихода, оствареним уштедама, повећањем БДП-а сузбијањем сиве економије, ПИО фонд би био у потпуности одржив, створили би се услови и за повећање пензија.

 

 1. Половина уштеда могла би да додје од реформи Пореске управе и по том основу већих трајних пирхода.

Ова изјава  прецизно говори шта је решење проблема. Тачно пре пет година, када сам први пут објавио програм за оздрављење српских јавних финансија и целокупне економије, прве две реченице биле су:

 1. Сива економија је највећи ресурс за излазак из тешке економске кризе.,
 2. Пореска управа је највећи кривац за катастрофално стање, без реформе ове службе свака реформа пореске политике осудјена је на пропаст.

На жалост, пуних пет година је било потребно да чланови Фискалног савета схвате  шта је решење проблема. Катастрофална је претпоставка да ће и за реформу Пореске управе Србије најмање требати, по њима, још пет година.  Како онима који одлучују у Србији појаснити да се РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ ВРШИ ЗА САМО 5 РАДНИХ ДАНА, од понедељка до петка!!! Постављањем само пет руководиоца, познавалаца материје који су на тржишту од 1990.г., који су „преживели“ све досадашње реформе у пракси и  тачно знају кроз какве су муке прошли привредници до сада у директним сусретима са службеницима ПУ. Нови руководиоци морају обезбедити да: а. држава има довољно будзетских прихода (сузбијањем криминала на Царини, акцизном робом, трговину брашном на црно, као и утаје у свим браншама), б. Привредници буду растерећени  превисоких пореских давања, 3. Отпис дела  дуговања која су преко 6 млрд. еура, камате, често и камате на камате на непостојећим  дуговањима…

Реформом Пореске управе Србије, смањењем евазије пореза на само 10%, створили би се услови за повећање пензија и плата, у првом кораку за 50 еура линеарно. Ова мера је неопходна јер  би погурала потрошњу, неопходну за покретање домаће привреде. Спречавањем криминала на Царини где се прокријумчари  већ поменутих 4 млрд.еура робе (утаје које врше цариници и заштићени бизнисмени, уз подршку политичких структура и полиције), увозници престају са увозом, огромна ликвидна средства остају у земљи, појављује се недостатак робе на тржишту, домаће фирме крећу са производњом и пуне тржиште домаћим производима. Повећана производња повећава тражњу за радницима, уз снижавање оптерећења зарада за трећину послодавци почињу са додатним запошљавањем радника. Већа потражња за радницима аутоматкси повећава зараде, радници запослени у фирмама страних инвеститора почињу да их напуштају због ниских зарада, прелазе код домаћих производјача и точак привреде се покренуо.

 1. Велику грешку ПП прави и када помиње реформу јавних предузећа, право име за „реформе“ је СПРЕЧАВАЊЕ КРИМИНАЛА У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА. На првом месту је ЕПС, наше највеће јавно предузеће. Само крадје струје у 2015.г., по подацима објављеним у билтену пре неколико дана достигле су четвртину ГОДИШЊЕ производје. Просто је невероватно да су „нетехнички“ губици струје за само неколико година, од доласка нове власти 2012.г. увећане троструко!!! Спречавањем и извозом „спашене“ количине струје  у земље ЕУ, Србија би имала наплату већу од 1 млрд. еура!!! ЕПС има огромне резерве у спречавању крадје на тендерима, отпуштању вишка радника (преко 10 хиљада).
 2. Отпуштање вишка запослених у јавном сектору, планирано је 75 хиљада – ПП изражава сумњу да може бити отпуштен толики број, по њему реалност је измедју 20 до  30 хиљада.

И  греши! За отпуштање радника из јавног сектора треба употребити следећи метод: сваки радник са платног списка државе тренутно добија отказ уколико буде ухваћен у било каквој утаји пореза. Пример: а. радиш у локалној самоуправи, издајеш стан, ниси пријавио порез на закуп, тренутно добијаш отказ и то без отпремнине. б. директор клинике, ради додатно у приватној ординацији, има право, али ако плати порез на додатне приходе. Уколико не плати, буде откривен, тренутно добија отказ. Слично је и са корупцијом, свако ко буде откривен добија отказ. Ово је много бољи начин, омогућава држави да се ослободи преко 100 хиљада радника, не сме нико поткрадати државу од које се храни.

 

 1. Последње предвиђање које је ПП изнео, да ће јавне финансије бити „здравије“ 2025.г. , показује да уважени стручњак нема додира са реалним дешавањима, да је вероватно ванземаљац или како народски каземо „Марсовац“, који не схвата да наса привреда мора да крене на боље ОДМАХ како нам деца не би враћала дугове наредних неколико миленијума.

 

Све претходно написано су врло једноставна решења,   до њих  сигурно нећемо доћи бар још пар година, разлог је више него очигледан:  незаинтересованост владајућих да се било шта уради на спречавању даље пропасти економије и катастрофално кадрирање које је  најизраженије у Министарству финансија и Пореској управи Србије.   Од доласка нове коалицје после избора 2012.г. постављањем на кљуцне функције  Младјана Динкића и Милицу Бисић, Ивана Симича и приправника Крстића, Вујовића, Љиљану Ковачевић и Драгану Марковић, све активности су исле у смеру тоталног унистења привреде и стандарда градјана.  Просто је нејасно да ли наведени  нису уопште знали материју,   нису ништа желели да  знају или су постављани  са задатком да још више уруше економију Србије.

 

 

НАПОМЕНА (по ко зна који пут): главни узрок  пропасти Србије је следећи криминал који не постоји за Владу, Министарство финансија, Министарство правде, Министарство унутрашњих послова:

 1. Царински криминал – четири млрд. еура неоцарињено пропуштање робе на црно, утаја ПДВ-а најмање 600 милиона еура.
 1. Прањем изношење новца ван земље на годишњем нивоу преко 4 млрд. УС $
 2. Шверц преко 500 хиљада тона брашна, 23 хиљаде шлепера годишње нико не примети
 3. Пласман милијарду еура акцизне робе на црно, највише из домаћих фабрика у власништву „страних“ инвеститора, врло једноставно је утврдити ко пласира на неевидентирану робу: нафтне дерифате, цигарете, виски и остала жестока пића, пиво, вино, кафу….
 4. Крађе струје које су достигле четвртину свеукупне производње, Дјерда 1 мора годину и 9 месеци да производи за криминалце који бесомучно отимају од народа. Три године се даје Влади светско решење за спречавање нестанка сваког киловата, Систем за елиминацију нетехничких губитака, истестирано и доказано у пракси решење, НИКО НЕ ЖЕЛИ СПРЕЧАВАЊЕ КРАДЈЕ због чега су оне троструко повећане у трогодишњем периоду!!!
 5. И још много тога (може се набрајати најмање још две писане странице)….

 

 

ИЗВОР: Центар акаденске речи