ПРЕД НАМА СУ ТЕШКИ ДАНИ

Пред Србијом су паклени дани! Обележавањем годишњице НAТО агресије на Србију, изрицањем казне пред Хашким трибуналом првом председнику РС Радовану Караџићу истог дана, 24. марта, започета је својеврсна серија тешких датума за Србију, која ће се окончати тек крајем априла.

У четвртак, 31. марта, очекује нас изрицање пресуде лидеру радикала Војиславу Шешељу, већ 10. априла ће у Хрватској на бројним скуповима бити прослављено оснивање НДХ, а крајем априла ће тамо бити обележена годишњица пробоја из логора у Јасеновцу.

Сви овим датуми, према речима наших саговорника, у великој мери појачаће притиске на нашу земљу, отворити неке старе ране и  довести до незадовољства.

Према мишљењу политичког аналитичара Драгомира Aнђелковића, ствари ће посебно закомпликовати Хашки трибунал, који се, како каже, труди и трудиће се да нам прекроји историју и прогласи нас за злочиначки народ.

Његово мишљење дели и Миодраг Линта, председник савеза Срба из региона, који је уверен да ће Срби наредних дана имати дубок осећај неправде.

– Јасно је као дан да је Хаг политички суд, и то политички суд који осуђује само Србе, јер до сада нисмо имали прилику да видимо да је иједан политички или војни лидер ни из Хрватске ни из Босне осуђен. То у Србији ствара осећај да нам се чини неправда јер се тиме показује да нису важне српске жртве, да се Срби сатанизују, а да се остали претварају у жртве, иако су далеко од тога – каже Линта.

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“, каже да морамо очекивати да ће све прославе које ће бити уприличене ове године у Хрватској, а којима се традиционално отварају наше старе ране, ове године бити жешће.

– У Хрватској је на сцени рехабилитација усташтва, усташтво постаје све нормалнија појава, а ЕУ на то ћути и тиме им даје ветар у леђа. Навикли смо да Хрвати славе оснивање НДХ, али овог 10. априла славиће жешће неко икада и у прославу ће се укључити и сама држава, можда не баш званично, али засигурно хоће, будући да је ова влада проусташка, нарочито неки њени поједини министри.

Тако ће обележити и Јасеновац, оживеће старе ране, држаће се говори, поготово ако проговори хрватски министар културе, дефинитивно ће се ругати жртвама, које ће се превртати у гробу. Опет ће се појавити страх код Срба, сасвим прородан, а томе у прилог говори и то што је етнички мотивисаних напада на Србе за четири месеца ове године било више него целе прошле – каже он.

 

Тешки датуми

 

– 31. март пресуда Шешељу
– 10. април прослава оснивања НДХ
– крај априла годишњица пробоја из логора Јасеновац

 

ИЗВОР: Ало