ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА КУДСА -међународне солидарности исламског света

Саопштење Министарства спољних послова Исламске Републике Иран

 

 Светски дан Кудса је дан међународне солидарности исламског света, и један од трајних и вечних наслеђа Имама Хомеинија, вође Исламске Револуције и оснивача Исламске Републике Иран. Дан када сви слободољубиви људи и муслимани света исказују подршку палестинским циљевима, и одржавањем величанствених манифестација изражавају своје гнушање према ционистичким окупаторима.

У овој години Дан Кудса се обележава у условима када пламен интриге ционистичког режима, не само да је захватио Палестину и Кудс, већ се проширио и на цео Блиски исток, и у сарадњи са такфири покретима, његова суровост и бруталност се манифестовала много више него пре.

Планирани покушаји ционистичког режима за потпуну јевреизацију Кудса и промену његовог историјског и цивилизацијског идентитета путем изградње нових насеља, скрнављења џамије Ал-Акса, непосредног деловања у циљу њеног уништења, ускраћивања права угњетеним Палестинцима приступу светим местима и присилна миграција нејеврејског становништва Кудса огласило је звоно узбуне у региону и створио болну и мучну ситуацију.

Континуитет агресије на различите делове Палестине, Појасу Газе, убиства недужне деце, жена и мушкараца, наметање нехумане и дуге блокаде, као и затварање граничних прелаза и путева, прекидање доставе хране и лекова, повећање броја ухапшених и напад на борце и палестинско становништво у овом региону део су бруталних и дивљачки поступања ционистичког режима, која се још увек примењују против угњетеног народа Палестине, а нарочито у Појасу Газе где је ситуација на прагу хуманитарне катастрофе.

Непрекидни покушаји ционистичког режима да се палестинско питање склони са листе приоритета исламског света и удари на отпор дешавају се данас, у време када је палестински народ, исправним схватањем чињеница и инспиришући се 62-годишњим искуством сукоба са окупаторима, ослањајући се на своје урођене способности, пронашао свој пут у наставку отпора до потпуног остварења својих права. Легитиман отпор палестинских група је успео да докаже своју улогу као делотворан и одлучујући фактор у постојећој једначини палестинске кризе.

Исламска Република Иран на основу упустава Великог Вође је уверана да успостављање трајног мира у региону Блиског истока није могуће уколико се не остваре целокупна права угњетеног народа Палестине и да палестински народ наставити своју легитимну и легалну борбу за остваривање својих права. Остваривање овог циља изискује супротстављање агресији и похлепи ционистичког режима и оспособљавање Палестинаца за истрајност у борби против овим мера. Истрајност и отпор једини су начин заштите права и ослобађања палестинске земље и Часног Кудса.

Министарство спољних послова Исламске Републике Иран позива све становнике и слободарски народ Ирана, као и муслимане и слободољубиве народе света да својим великим учешћем у манифестацијама обележавања Светског дана Кудса широм света подрже хумане и ослободилачке циљеве палестинског народа и херојског, легитимног и задивљујућег отпора овог народа против ционистичких окупатора.