Повеља УН оптужује Тирану

Београд – После признања бившег албанског премијера Саљија Берише да је Албанија деведесетих година наоружавала терористичку Ослободилачку војску Косова, Србија би, теоретски, могла да нађе правни основ да тужи ову земљу пред Међународним судом правде у Хагу, мада постоје и препреке да се тај посао изведе.

Према оцени правних експерата, Албанија би могла да се терети за подстицање побуне и наоружавање побуњеничког покрета у другој држави, као и за мешање у унутрашње ствари друге земље.

По мишљењу професора међународног права Бојана Милисављевића, Србија би могла да се позове на повреду члана 2, тачке 4 Повеље Уједињених нација, која се тиче забране претње и употребе силе против територијалног интегритета и политичке независности државе.

„Мислим да код нас тренутно нема политичке воље да се то уради, а вероватно би против била и Европска унија. Такође, проблем би била и легитимација пред МСП у Хагу, јер у то време СР Југославија није била чланица УН“, оцењује Милисављевић, по чијем мишљењу није реално очекивати никакве озбиљне последице због Беришине изјаве.

У архивама некадашње Војске Југославије чува се прегршт доказа да се пребацивање наоружања из Албаније на Косово одвијало у режији политичког врха у Тирани. О томе говоре депеше сазнања наших војних обавештајних служби, али и депеше које су 1998. и 1999. године из Београда упућиване страним амбасадама и међународним телима.

„То је био подухват у којем су учествовале све државне структуре Албаније. Ова држава, укључујући и њене оружане снаге, директно је била укључена у оснивање, наоружавање и координацију деловања ОВК. Са њене територије кретале су и офанзиве на територију СРЈ“, каже шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

Улога Албаније у ратним сукобима на КиМ и 1999. године помиње се и у извештају Дика Мартија. У овом документу помиње се да је Албанија била терен на коме су окупљани и наоружавани терористи, али и где су оснивани логори за заробљене Србе са Косова. Они су ту несметано затварани, мучени и убијани.

 

Војска Косова проблем за регион

 

Иницијатива за формирање оружаних снага Косова је неодговорна и у супротности са постојећим договорима, и Резолуцијом 1244 УН, изјавила је представница за медије руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Кључно је што то само по себи представља кршење међународног права, јер је у супротности са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, која предвиђа војно присуство у покрајини искључиво на основу мандата СБ, односно Еулекса и Кфора“, навела је Захарова. „То је неодговорно и због безбедности у региону и у Европи“.

 

Д. Р. Ђ – Р. Др.

 

 

ИЗВОР: Новости