ПОТПУНА ИСТИНА : Шта је све прекршено у једностраном, противправном проглашењу тзв. независног Косова?

Згажени сви међународни споразуми и демократија од стране Америке и Запада!

Пише: Зоран Влашковић

 • Америка и земље Запада, кад је у питању суверенитет Србије крше, пљују и газе  Повељу ОУН, Р – 1244, Хелсиншки договор, принципе ОЕБС –а, Бандитерову комисију ….

 

 Све што је урађено на Косову и Метохији после јуна 1999. године је  било стопостотно  кршење и гажење међународног права и апсолутно свих важећих међународних  писмених споразума међу државама од стране Америке и земаља Запада.

То гажење и непоштовање међународног права и споразума  је тако очигледно у односу на Србију да такво правно насиље има све елементе фашизма.

На свим светским универзитетима од Колумбија универзитета, Харварда, Принстона, Кембриџа, Сорбоне, Каира, Токија, Јоханесбурга, Париза, Лондина, Рима, Беча, Берлина, Прага, Москве, Јејла….  написано је у уџбеницима и учи се да је ”насиље било оно правно или физичко, институционализовано оруђе у вођењу спољне и унутрашње политике код фашизма”.

Тако правно насиље  Америке и Запада  према Србији после 1999. године се  даноноћно примењује у пракси, док се на другој страни Србији приписује кривица да је одговорна што поштује међународно право, своју територију, свој устав и свој народ!

Подсетимо да је Хелсиншки договор дипломантски споразум, ког су 1. августа 1975. године  у Хелсинкију потписали највиши представници свих европских држава (осим Албаније, која га је ратификовала тек у септембру 1991), те уз њих и представници Сједињених Америчких Држава и Канаде.

Договором је призната: неповредивост граница након Другог свјетског рата у Европи, а 35 држава потписница се обавезало да ће поштовати људска права и темељне слободе те да ће сарађивати на економским, научним, хуманитарном и другим подручјима.

Завршна декларација је у суштини имала десет кључних тaчака, такозвани –  декалог, које су све до једне  земље Запада ставиле под ноге кад је у питању суверенитет Србије.

 1. – једнакост суверених држава
 2. – суздржавање од употребе и претње силе
 3. – неповредивост граница
 4. – територијални интегритет европских држава
 5. – мирољубиво решавање спорова
 6. – немешање у унутрашње послове других држава
 7. – поштовање људских права и темељних слобода, укључиво слободу мишљења, савести, вере и уверења
 8. – једнакоправност народа уз право на самоодређење
 9. – сарадња међу државама
 10. – поштовање правила међународног права, уз максималну дозу добре вере.

Ове земље су прекршиле и Р – 1244   СБ  ОУН по којој је Косово и Метохија под суверенитетом Србије. Запад је кршећи ову Резолуцију и Хелсиншки договор у Приштини илегално успоставио  амбасаде уз то, предходно признавајући такозвано независно Косово!?

Непоштовањем Уједињених Нација, Хелсиншког споразума, принципа ОЕБС – а…..  земље Запада  у пракси фашизмом над Србијом  успостављају  безакоње на Косову и настоје да одузму територију Србије на којој ће да створе, каквог ли преседана и насиља, другу албанску државу у Европу.  То чине у моменту када настоје да уједине земље Европе у  Европску Унију.

Апсолутни аргументи Србије, да је Косово и Метохија саставни њен део,  су и да Повеља УН забрањује „претњу или употребу силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе“.

На седници ОЕБС – а у  Будимпешта, 3. децембар 1994. године установљено је  да у поглављу III :

7. Државе чланице потврђују да су сва начела Хелсиншког завршног акта од првенствене важности, и према томе ће она бити једнако и безрезервно примењива, а свако од њих ће се тумачити у контексту са другима.

8. Државе чланице неће пружити, помоћи или помагати државе које су прекршиле своје обавезе за уздржавањем од претње или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе, или које су на било који начин недоследне Повељи Уједињених нација и Декларацији о начелима водећих односа између држава чланица, а садржаних у Хелсиншком завршном акту.

Оно што Србију као чланицу ОУН, (од 1. новембра 2000. године), ОЕБС – а….  чини сувереном државом је и то, да се зна,  да је Србија у чланство ОУН примљена као посебна држава  у АВНОЈ – евским границама и то по америчкој препоруци. Чак је Стејт депертмент званично захтевао од Србије да она у свом писменом захтеву за пријем у ОУН нагласи да  Уједињеним нацијама приступа у АВНОЈ – евским границама, по препоруции Бандитерове комисије.

Бадинтерова комисија је 1991. године  поставила као основ за осамостаљење   југословенских република, принцип авнојевских унутрашњих граница.

И на крају Америци и  Западу се мора рећи, онима који фашизмом желе да скраћују Србију, да Србија неприкосновено поштује свој Устав Републике Србије (усвојеног 2006. год.) издвајајући део преамбуле да је ,,Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије“ и члан 8. који гласи да је ,,територија Републике Србије јединствена и недељива“.

Србија и српски народ одлучно одбацују фашизам Запада и Америке који примењују према њој у покушају отимања суверене српске територије, Косова и Метихије.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи