ПОЉСКИМ ГАСТАРБАЈТЕРИМА дојадили британске оптужбе и ксенофобија

ПОЉАЦИМА који су бољи живот, посао и веће зараде потражили у Великој Британији прекипела је ксенофобија и антиимигрантско расположење британског друштва и одлучили су да 20. августа -уместо на посао – дођу пред парламент и за тај један дан штрајка покажу колико су неопходни Британцима.

„Уместо на посао, пођимо сви 20. августа пред парламент. Покажимо Британцима колико су у заблуди када оптужују имигранте и у каквој мери потцењују наш допринос развоју британске привреде“, стоји у позиву нове групе на Фејсбуку.

Једнодневни штрајк организују активисти пољске дијаспоре уз подршку највећег недељника Пољака у Великој Британији „Полиш експреса“.

На помисао да се на такав начин успротиве оптужбама да гастарбајтери и имигранти, и да посебно Пољаци којих има највише из нових чланица Европске уније, само злоупoтребљавају британски социјални систем, навео је организаторе пост у интернет дискусији, где се једна Пољакиња сетила да су баш то учинили 80-их година Пољаци у САД.

„Једног дана нису дошли на посао и стало је све – метро, саобраћај, кафићи. И престали су да нас оптужују“, написала је та Пољакиња.

Према британским званичним проценама, у Великој Британији има преко 500.000 пољских гастарбајтера, а ако они не би дошли на посао велике проблеме имало би грађевинарство, пољопривреда и прехрамбена индустрија и здравство.

Нову идеју у борби против предрасуда – да Пољаци само хоће да искористе дарежљиви британски социјални систем – има и пољски племић кнез Јан Жилињски коме је пролетос толико дозлогрдиле ксенофобне изјаве лидера британске Индепендистичке партије (UKIP) Најџела Фаража и вређање гастарбајтера Пољака, да га је изазвао на прави, старомодни двобој сабљама у Хајд парку.

Фараж пољском племићу, иначе британском држављанину, није смео да изађе на мегдан, а Жилињски је сада решио да уђе у изборну трку за градоначелника Лондона.

 

 

ИЗВОР: Бета