ПОЛИТИКА РУСИЈЕ конзистентна у вези са Сребреницом

Политика Руске Федерације конзистентна је по питању Сребренице и неприхватљиво је оптуживање једног народа у БиХ за геноцид, изјавио је Срни руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

“Израз геноцид, или да будем прецизнији злочин геноцида кориштен је од Хашког трибунала у специфичном случају генерала Радослава Крстића који је био надлежан за војне снаге у Сребреници”, рекао је Иванцов Срни.

Он истиче да након ове пресуде настављају да се шире оптужбе за геноцид, што је неисправно посебно ако се узме у обзир улога свих народа током конфликта у БиХ.

“Наравно све то се догађа сада у контексту комеморације поводом 20 година од дешавања у Сребреници и начина на који међународна заједница жели да обиљежи те догађаје”, истакао је Иванцов.

Он је подсјетио да су у току разговори о нацрту резолуције пред Уједињеним нацијама које предводи Велика Британија .

“Ти разговори су сада, вјерујем, у поодмаклој фази, мада нисам сигуран да су се чланови Савјета безбједности УН састали да би размотрили ово питање. Знам да је текст овог нацрта резолуције у оптицају и са великом пажњом требало бих да говорим о томе јер је ријеч о нечему о чему се тренутно разговара”, нагласио је Иванцов.

Руски амбасадор је указао и на чињеницу да су сви српски представници у БиХ јединствени у ставу да та резолуција, на начин на који је представљена, не служи помирењу нити ће допринијети међуетничким односима у земљи, те да је чак у основни и штетна за процесе у БиХ.

“Сигуран сам да ће се то узети у обзир када нацрт ове резолуције буде у фокусу рада Савјета безбједности”, рекао је Иванцов.

Руски амбасадор се осврнуо и на различите приједлоге резолуција које су се појављивале пред Народном скупштином Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ, Европском парламенту и чак пред америчким Конгресом, истичући да није видио текстове тих докумената али да му се чини да је питање Сребренице постало веома политизовано.

“Оптужити један од конститутивних народа у БиХ је тотално погрешно. Наравно злочини су се дешавали на свим странама, а Сребреница је мјесто гдје се одаје почаст бошњачким жртвама, али кад се обиљежава 20 година од догађаја у Сребреници ни на који начин не би смјело да се у други план ставе невине жртве осталих, односно, Срба и Хрвата током конфликта”, рекао је Иванцов.

Он је додао да има осјећај да су резолуција америчког Конгреса, али и нацрт резолуције у Парламентарној скупштини БиХ, чији текст није видио, прилично једностране што не може бити основа за конструктивне разговоре и одлуке о помирењу и овом осјетљивом питању.

“Због тога, обиљежавањем 20 година од Сребренице не би смјело да се заборави и на друге злочине против човјечности, ратних злочина, злочина против цивилног становништва која су почињене”, рекао је Иванцов.

 

 

ИЗВОР: Срна