“ПОЛИТИЧКИ ПРОГРАМ ХДЗ-а етничко чишћење Срба”

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцјењује да недавне неуставне и незаконите измјене Статута Града Вуковара потврђују чињеницу да је ХДЗ странка чији је кључни елеменат политичког програма етничко чишћење преосталих Срба из Хрватске.

Линта истиче да је ХДЗ до уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године водио политику лажне бриге о Србима, а када је Хрватска постала члан ЕУ, ХДЗ је одмах из фиоке извукао свој антисрпски програм који је досљедно спроводио током 90-тих година.

Он наводи у саопштењу да је Хрватска под водством ХДЗ-а 1990. и 1991. године извршила агресију на Србе и Југославију с циљем стварања етнички чисте државе, о чему је веома аргументовао писао први хадезеовски министар полиције Јосип Бољковац у својој књизи “Истина мора изаћи ван”.

Очигледно да ХДЗ није задовољан што је за вријеме рата протјерано 500.000 Срба већ настоји ставити јасно до знања преосталим Србима у Хрватској да и они нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Линта подсјећа јавност да су одборници ХДЗ јула 2009. године у Градском вијећу Вуковара гласали за измјене Статута, којима је Србима била омогућена употреба српског језика и ћирилице у друштвеном и јавном животу.

Годину дана касније, односно 2010. године, ХДЗ-ова Влада, на чијем је челу тада била Јадранка Косор, у Извјештају о спровођењу Уставног закона о правима националних мањина, истакла је напредак у политици према Србима, наводећи као позитиван примјер ове измјене Статута Града Вуковара.

Тадашњи министар унутрашњих послова у Косоровој Влади Томислав Карамарко није имао ништа против равноправне употребе српског језика и ћирилице у Вуковару, а сада као предсједник ХДЗ-а очигледно показује своје право лице.

 

 

ИЗВОР: Срна