ПОЛИТИЧКА КУМСТВА У СРБИЈИ: Два кума – две метастазе

Д. Декић

 

 

Београд – Јавна је тајна да политичка сцена Србије обилује кумствима и да уз јавне свађе неких од кумова иду и уносни тајни послови других. Колико су ове у српском народу важне међупородичне везе уткане и у сам врх државе, открили су претходних дана владајући напредњаци и опозиционе демократе препуцавајући се међусобно све док једно од политичких кумстава није завршило на полиграфу.

Кум председника Владе Србије Александра Вучића јачи је од државе – саопштио је ДС, а СНС узвратио питањем ко штити војвођанског премијера Бојана Пајтића и његове кумове. Оптужбе су кренуле од ДС-а који је тврдио да је Вучићев кум директор Електромреже Никола Петровић рекетирао америчку компанију. Петровић се добровољно подвргао детектору лажи, а СНС, Пајтићу и његовим кумовима бившем градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу и партијском функционеру Душану Елезовићу, узвратио питањем ко их то штити од процеса за кривична дела.

Кумстава је у српској политици било и два века уназад, а од некадашњих крвопролића и свргнућа национално смо еволуирали у кумовске јавне свађе, разлазе и препуцавања. Ретки су они који су у политици пронашли заједнички уносни бизнис.

Кумовска крв пала је 1817. када је убиство вође Првог српског устанка, вожда Карађорђа Петровића, организовао његов кум Вујица Вулићевић по налогу кнеза Милоша Обреновића. Вожд је усмрћен секиром, јатаганом му одсечена глава и послата на ноге кнезу Милошу, а у народу се верује да је убице стигла казна, јер се лозе Вулићевића и Обреновића, угасиле. Додуше, убрзо након убиства краља Александра Обреновића и његове супруге Драге, за 48 сати побијено је званично 126 чланова породице, пријатеља и кумова Обреновића широм Србије.

Уочи петооктобарских промена, како се и данас прича, кумовска веза са тадашњим председником СР Југославије Слободаном Милошевићем коштала је живота некадашњег председника Председништва Србије Ивана Стамболића. Он је киднапован док се рекреирао, а његово тело пронађено је после две и по године на Фрушкој гори. Тадашњи министар полиције Душан Михајловић саопштио је да је мотив убиства политички, јер је Стамболић био могући кандидат на председничким изборима 2000. које је Слободан Милошевић потом изгубио од кандидата ДОС-а Војислава Коштунице.

Са кумством није добро прошао ни Александар Лека Ранковић, сведок на венчању доживотног југословенског председника Тита и Јованке Броз, а део стручњака сматра да је овај тада најближи Титов сарадник пао 1966. под оптужбом за прислушкивање, да не би наследио Тита на председничком трону. Ранковић, који је био министар полиције и организатор службе безбедности, на Брионском пленуму је поднео оставку на функције у партији и место потпредседника Савезне скупштине и до смрти остао ван јавног живота.

Политика је раздвојила и кумове Вука Драшковића и Војислава Шешеља. Док су били у истом фронту, Вук је крстио Војиног најстаријег сина Николу, да би по разлазу вођа радикала кума јавно називао наркоманом, а Драшковић га провоцирао причом да су Шешељи Хрвати.

Сложене кумовске односе на српској сцени обележили су у протеклој деценији још неки партијски разлази који су нарушили и кумовске односе. Шешељ је кумовао садашњем премијеру Александру Вучићу чију је децу крстио, а шеф државе Томислав Николић је био кум његовим унуцима на крштењу да би то кумство пукло када је формирао Српску напредну странку.

 

Бизнис и политика

 

Кумство лидера Социјалдемократа Војводине Ненада Чанка и краља шећера Миодрага Костића опстало је до данас. Чанак не хаје за говоркања да се куму нашао и у бизнису. Бизнис и политику спојио је и Милан Беко у кумство са покојним премијером Зораном Ђинђићем. Неки су попут директора Србијагаса Душана Бајатовића старо пријатељство преточили у кумство. Овај социјалиста је прошле године позвао бившег начелника Државне безбедности Јовицу Станишића да крсти његовог ванбрачног сина Милоша.

Николић је изјавио да је осетио да је Шешељев позив за кумство почетак краја њиховог пријатељства, јер је лидер СРС-а иначе отерао све кумове из странке. Шешељ кумове није штедео после прошлогодишњег повратка из Хага, па је поводом своје болести говорио да има две метастазе Николића и Вучића и да су издајници који ће га вратити у холандски затвор. Убрзо је према Вучићу ретерирао, а наставио да удара по Николићу приписујући му, између осталог, двоје ванбрачне деце и лажну факултетску диплому.

Вођа СРС-а је председника Србије упоредио са Екремом Јеврићем, а његову супругу са Мацом Дискрецијом из ријалитија Парови, а Николић узвратио да неће да се спушта на низак ниво и одговара на бруталне оптужбе бившег кума. Признао је и да га пропало кумство боли и да бол није престао.

 

ТВ венчање

 

Српска јавна сцена није остала без политичко-медијских кумстава, па је тако министар за рад Александар Вулин венчао власника ТВ Пинк Жељка Митровића, а недавно се као једини купац Нишке ТВ појавио конзорцијум чији је део Драган Милошевић, за кога су медији писали да је кум министра одбране Братислава Гашића.

Ништа боље са кумовима није прошао бивши председник Србије Борис Тадић кога су кумови напустили због политике, приклонивши се његовом против кандидату Драгану Ђиласу у надметању за место првог човека Демократске странке. Тадића нису подржали председник београдског одбора Балша Божовић, чији му је отац Драгослав Зека Божовић кум, али ни бивши министар одбране Драган Шутановац кога је Тадић венчао. Када је бивши први човек државе и ДС напустио странку и основао нову, ниједан од кумова није пошао за њим, већ су остали у жутом политичком јату.

 

 

ИЗВОР: Вести