ПОЛИТИЧКА АСИМИЛАЦИЈА СРБА У ХРВАТСКОЈ СИГУРАН ЈЕ ПУТ У НЕСТАНАК

Синиша Љубојевић

 

На изборима 2011. године, 12,5% од укупног броја Срба у Хрватској бирало је 3 заступника у хрватски парламент.

Опстанак Срба у Хрватској овиси увелико о чувању и развоју политичких странака са српским предзнаком.

Не могу се интереси српске заједнице представљати кроз програме странака љевице, а првенствено мислим на СДП, ХНС, Лабуристе и сличне странке.

Зашто то тврдим и уопште спомињем?

Срби у Хрватској своје незадовољство односа државе према њима изражавају великом подршком лијевој политичкој опцији. Ја такођер мислим да смо као народ у овим околностима склонији лијевом политичком размишљању, али такођер мислим да је погрешно не подржавати српске политичке опције.

На изборима 2011. године од уписаних 183.992 гласача српске националности, на изборе за српске мањинске заступнике је гласало укупно 22.933 Српкиње и Србина.

То значи да је 12,5% укупног броја Срба у Хрватској бирало 3 саборска заступника у хрватски парламент.

Коме је остатак Срба дао подршку?

87,5 % српских гласача дало је подршку “лијевим” странкама које под кринком бриге о Србима увлаче српски народ у политичку конфронтацију и сукобе.Тада у други план падају сви реални проблеми српске заједнице, а пажња се концентрише на популистичке теме.

Не можемо очекивати да ће Хрвати било које политичке странке водити бригу о интересима Срба у Хрватској ако то сами избјегавамо.

Морамо бити свјесни да је подржати српске странке, сваку српску институцију и удружење, појединачни допринос који чини мозаик опстанка.

 

 

ИЗВОР: Јадовно