ПОДВАЛА: Западне фирме за „нову Европу“ и Балкан намерно праве лошију храну – са мање меса, а више адитива

„ВИШЕГРАДСКА ЧЕТВОРКА“ ИНСИСТИРА ДА ИМ ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ТО ЗАБРАНИ

 

  • Анализе направљене у Словачкој преко 20 производа из продавница у Аустрији и Словачкој – показале да производи истих произвођача, који се продају под истим маркама, за Словаке имају мањи проценат меса и више вештачких додатака, а да су сиромашнији по састојцима него исти ти производи за Аустријанце
  • Словачки премијер Роберт ФИЦО: „ЕУ мора да потврди да ће предузети мере да се елиминише негативна пракса са којом нико не може да се сложи. Можда то изазива нервозу код неких представника Европске комисије, да неће хтети да се баве кечапом, али ја одговарам да је то пре политички него технички проблем“

 

 

 

СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо изразио је данас задовољство што се на самиту Европске уније у четвртак у Бриселу пробила и тема лошијег квалитета хране и других производа за „нове“ Европљане, иако земље Вишеградске четворке нису успеле у потпуности да добију забрану Европске комисије на ту праксу.

„Наша мисија је делимично испуњена. ЕУ мора да потврди да ће предузети мере да се елиминише негативна пракса са којом нико не може да се сложи. Можда то изазива нервозу код неких представника Европске комисије, да неће хтети да се баве кечапом, али ја одговарам да је то пре политички него технички проблем. Реч је о кредибилитету ЕУ као институције“, рекао је после самита Фицо, јављају словачки медији.

Земље Вишеградске групе су на последњи самит прогурали проблем уобичајене праксе наднационалних компанија да праве и продају исти производ под истим именом у једном квалитету са одређеним састојцима за Запад, а сасвим други, осетно лошији, премда често не и јефтинији, за посткомунистичке чланице ЕУ и суседе као што је регион Западног Балкана.

Уз нове Европљане, који одбијају да им се продаје шкарт храна, стала је и европска комесарка задужена за права потрошача, Чехиња Вјера Јоурова, посебно након најновијих словачких анализа преко 20 производа из продавница у Аустрији и Словачкој где се показало да производи за Словаке имају мањи проценат меса, више вештачких додатака, сиромашнији су по састојцима него исти производ за Аустријанце.

До сада су на сва упозорења, пре свега из Чешке која већ неколико година прави анализе, произвођачи и сама ЕК одговарали да је за различити састав наводно крив локални укус потрошача а да ЕУ довољно обавезује да се наведу сви састојци, те потрошач зна шта купује.

На самиту је од два предлога шефа Европске комисије Жан Клод Јункера – да Европска агенција за заштиту потрошача добије надлежности да издејствује исти квалитет на целом европском тржишту или да се прво направе националне анализе а да затим саме земље кажњавају ту нефер праксу, одабран други.

Словачки премијер оценио је и то као дипломатски успех, посебно што ће се различитим аршинима за робе за старе и нове Европљане разговарати на европском нивоу у јулу до када ЕК мора да припреми низ конкретних мера и препорука.

 

 

 

 

ИЗВОР: Бета, Факти