ПОДЕМОС: ИНСТИТУЦИЈЕ ПОПУТ ММФ-а, ЕЦБ-а, И ЕУ УНИШТАВАЈУ ДЕМОКРАТИЈУ

ПАБЛО ИГЛЕСИАС (36), лидер шпањолског Подемоса чија је кандидаткиња постала градоначелница Мадрида, истакнуо је да грчки премијер Алексис Ципрас (40) у преговорима брани Еуропску унију и грчки народ од финанцијских моћника који су навикли да њихови кандидати управљају државама.


Подемос подржава Ципраса у обрани интереса грчког народа

 

„Ципрас није одустао од обране интереса грчког народа. Попустио је у мало ствари, постигао је добар споразум. Када ми дођемо на власт љествица ће бити подигнута више јер је господарска ситуација у Шпањолској боља“, рекао је Иглесиас гостујући у јутарњем програму на државној телевизији ТВЕ.

У Шпањолској, погођеној господарском кризом и корупцијским скандалима, крајем године се одржавају парламентарни избори.

Подемос, који се противи мјерама штедње, на локалним изборима одржанима прошли мјесец нарушио је двостраначје конзервативне Народне странке (ПП) и социјалиста лијевог центра ПСОЕ који се готово 40 година мијењају на власти у тој медитеранској земљи.

„Не смета нам што нас зову радикалима, антисистемском странком. Јер антисистемске странке су ПП и ПСОЕ који су промијенили устав и угрозили социјална права. Уз то су радикално корумпирани“, нагласио је.

„А то како нас зову, вратит ће им се као бумеранг. Нека само питају Есперанзу Агуирре с њеним резултатом у Мадриду“, рекао је.


“Ципрас има подршку какву није имао ниједан други премијер”

 

На изборима у главном граду одржанима 24. свибња кандидаткиња владајуће Народне странке Есперанза Агуирре освојила је 21 од 57 мјеста у градској скупштини. Но кандидаткиња Подемоса Мануела Цармен, која је освојила 20 мјеста, постала је градоначелницом након што ју је подржало 9 заступника ПСОЕ-а.

Иглесиас и даље ПСОЕ назива „кастом„. „Од када се почела користити та ријеч странке се сраме, те многи сада вјерују да се њихово понашање мора промијенити“.

Напоменуо је да су он и Ципрас еуропејци, али и демократи у обрани социјалних права у Еуропској унији.

„Институције попут Тројке уништавају Еуропу. Финанцијским моћницима, који су навикли да владају њихови кандидати, треба објаснити да демокрација пребива у парламенту“, нагласио је.

Напоменуо је да Ципрас има подршку какву није имао нити један грчки премијер.

Подемос, странка створена прошле године из масовног протеста огорчених грађана, нема снагу Ципрасове Сиризе у Грчкој, но диљем земље је ушла у локалне парламенте и скупштине.

 

 

ИЗВОР: index.hr