ПОЧИЊЕ ЛИ ДРАМА МОЛДАВИЈЕ: Председник Републике обратио се у драматичном тону грађанима

  • Председник Републике Молдавије је у званичном саопштењу нагласио да је, ако се ситуација током 25-27. марта или током тих дана погорша, “спреман  да формира Национални фронт у који ћу мобилисати све грађане републике да би конкретним дејствима заштитили државу и народ (од Румуније), управо тако како налаже Устав, савест и обавеза патриоте“

 

 

Молдавски председник Игор Додон данас се обратио грађанима Републике Молдавије поводом плана Румуније и НАТО-а да 25. марта одрже митинг униониста (заговорника уједињења Молдавије са Румунијом) у Кишињеву.

„Познато је да ће 25. марта бити окупљање униониста на којем на незаконит и насилан начин окупљају људе, чак и децу из средњих и основних школа, како би створили илузију да имају велику подршку“, објавио је на свом председничком сајту Игор Додон. Такође, очекују се да „у Кишињев долази на стотине и хиљаде адепата ултрадесничарских групација и навијачких група из саме Румуније. Постоји мноштво сигнала да ће окупљање бити не само провокативно него и насилно. Зато се обраћам људима добре воље, учитељима и родитељима да не дозволе деци да узму учешће у акцијама са политичким и идеолошким предзнацима“.

Председник Молдавије је такође скренуо пажњу органима безбедности да су у обавези да испуне своје дужности и не дозволе нереде.  „Позиван све патриоте и државнике да не долазе 25. марта на контрапротест против униониста. Не треба да им дајемо повода да себе представе као жртве, као ни да дајемо повода за провокације. Пустимо унионистима да се само наслађују својом хистеријом“, написао је Додон.

Да подсетимо акција „уједињења“ Молдавије са Румунијом води се поводом 100-годишњице (1918) окупације Бесарабије (Молдавије) од стране Румуније, када је војска ове државе преузела власт, затим организовала скупштину (Савет краја) који је буквално под претњом ликвидацијом гласао за уједињење, што се у Букурешту сматра демократском вољом Молдовљана. Зато сад, на стогодишњицу овог догађаја, унионисти организују митинг који треба да прерасте у обојену револуцију и заузимање државних институција, које би поново изгласале припајање Молдавије Румунији.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи