ПЉУНУЛИ ПА… Американци гости руским хуманитарцима у Нишу

Делегација Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД)  у посети Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

 

Руско-српски хуманитарни центар (Фото: Јутјуб)

 

 

До ове посете дошло је у јеку препуцавања две велике силе, Русије и САД, око намене овог хуманитарног центра, чији представници од Србије траже дипломатски имунитет за своје особље.

Делегацију САД чине два члана, међу којима није амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, али јесу његови изасланици.

Позив Амбасади САД да посете Руско-српски хуманитарни центар стигао је пре извесног времена од директора центра Центра Вјачеслава Николајевича Власенка.

 

Идеја представника Русије је да своје америчке колеге увере да се не баве шпијунажом, о чему се већ неко време спекулише у медијима, већ да се баве санирањем и спречавање поплава, пожара…

Америка је у више наврата истицала забринутост због изградње, а још више због активности Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Средином прошлог месеца о томе су говорили и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, али и високи званичник Стејт департмента задужен за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји, и то на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи који је одржан америчком сенату.

– “Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ – рекао је тада Ји.

Са друге стране, из Москве је тада стигао одговор да су овакве оптужбе Америке апсурдне. Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марија Захарове, америчке дипломате су изнеле “сасвим непојмљиве, апсурдне, измишљене оптужбе”.

 

– Као да се ради о малтене некаквом шпијунском гнезду Русије на Балкану, које би било у стању да угрози амерички контингент на Косову – рекла је Захарова.

 

 

ИЗВОР: Блиц