ПИСМА ПОДРШКЕ ВЛАДИКИ ГЕОРГИЈУ

„Уклањају се ‘тврди’ епископи,
не би ли се добила већина која ће дочекати папу.“
Из писма подршке Рајка Петров Нога

У Епархију канадску почео је да стиже велики број писама подршке Епископу канадском Г. Георгију, поводом Епископу и Епархији недостављених оптужби за сада непознатих лица и најављеног доласка Комисије Св. Арх. Синода.
Издвајамо нека од њих.

ПИСМО РАЈКА ПЕТРОВА НОГА ВЛАДИКИ ГЕОРГИЈУ
Ваше Преосвештенство, владико Георгије,
Христос васкрсе – ваистину васкрсе!
У хајци која не престаје, хоћу да се зна да сам уз Вас.
Кућа хаџи-Крста (и Круније) Ђокић била је Црква и прије него што су четворо своје дјеце дали цркви: владике Георгија и Константина, свештеника Љубомира и монахињу Надежду. Зар се деца Цркве из Цркве изгоне? Или је то, можда, тако одувијек.
Епископи су приморали да се повуче и Светог Григорија Богослова. Ево шта је у својој дугој и прозорљивој бесједи на Другом Васељенском сабору (381) између осталог рекао: “Опростите цареви и царски дворови, царски служитељи и дворјани, који сте свакако верни Цару, али сте углавном неверни Богу!“
Једном сам написао и остајем при томе. Ко је тврд и постојан у вјери, коме је бистро у глави, томе је бистро и у језику. Владика Георгије, док проповиједа или говори не пропиње се на ноге; он је једноставан јер је истинит. У његовој близини људи бивају бољи.
Србине, ако нешто радиш, па још добро радиш, знај да ћеш од Срба пострадати. Преосвећени Владико, ево пострадања и од неких епископа Српске православне цркве.
Неко је ових дана написао, а о томе се мора мислити, да се уклањају „тврди“ епископи, не би ли се добила већина која ће дочекати папу.
Радујем се што Ви нисте у таквој већини.
Уз васкршње поздраве,
Ваш Рајко Петров Ного
+++

ПОДРШКА ДР ИВАНА РАДОВИЋА ВЛАДИКИ ГЕОРГИЈУ
Ваше Преосвештенство,
Са великом тугом прочитао сам на интернету вест да се спремају да Вам одузму епископску катедру. Они који су мало помешали ствари, па уместо да заволе јеретика заволеше његову јерес.
Имао сам велику част да “Источник”, угледна издавачка установа Ваше Епархије, објави са Вашим благословом моју малу књигу о великом Његошу. Владика Његош никако није желео да иде код римског папе иако је папа рекао да ће га примити како год Његош жели. Христољубиви Владика Његош није желео да брука своје православно владичанско достојанство пред смртним човеком, римским папом. Знао је ловћенски Геније да смо ми Срби народ Христов, а не папин. Знате то и Ви. Зато су и кренули на Вас.
Пружам пуну подршку Вама као правом православном епископу, чувару чистоте православне вере, српском родољубу и човеку који има мир у души и радост у срцу.
Ваш у Христу одани,
др Иван Радовић
виши научни сарадник
Институт за нуклеарне науке “Винча”
+++

ПИСМА ПОДРШКЕ ВЛАДИКИ ГЕОРГИЈУ ОД ЦРКВЕНО-ШКОЛСКИХ ОПШТИНА ЕПАРХИЈЕ

Ваше Преосвештенство, владико Георгије.
Ми, Управници ЦШО „Св. архиђакон Стефан“ у Отави, заједно са свештеником и верним народом наше парохије, изражавамо забринутост због оптужби које долазе на рачун нашег Владике. Плашимо се, да је ово само повод да се наш Епископ уклони из канадске Епархије, за коју, са поносом можемо рећи да је једна од најорганизованијих и најсређенијих епархија у Српској Православној Цркви.
Сматрамо да је легитимитет пристиглих оптужби против нашег Епископа, требало прво проверити као и кредибилитет особа од којих су те оптуже стигле, пре него што се шаље Комисија и практично оптужује наш Епископ.
Ако је већ дошло до тога да комисија долази, захтевамо да рад и закључци Комисије буде у потпуности доступан јавности. Тражимо да и ми посведочимо и о свом Епископу и о моралној вредности оних који га оптужују. По плодовима њиховим познаћете их (Мт 5, 16), погледајте дела нашег епископа у свом 30 година дугом управљању нашом епархијом. Погледајте дела оних који га оптужују шта су постигли у свом пастирском раду, или у својој заједници. Дела људи говоре о њима самима, тако су говорили наши стари, а тако би требало данас да се и ми руководимо.
Спремни смо да пошаљемо своје представнике из Отаве, да се суоче са тужиоцима пред члановима Комисије, било у седишту Епархије, где би требало да обављају свој посао или на било ком другом месту.
Сви верници у Отави стоје уз Вас, Владико. Гледајући у здање наше прелепе новосаграђене цркве у престоници Канаде, ми гледамо у плод Вашег честитог рада.
Христос васкрсе – ваистину васкрсе!
Парохијски свештеник Александар Гујаничић и
Управни одбор ЦШО Св. архиђакон Стефан
+++
Црквено-школска општина Светог Симеона Мироточивог из Калгарија, на челу са са својим свештеником протом Обрадом, Преосвећеном Владики Георгију, свештенству Богом чуване Епархије Канадске и верном народу српском, честита најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа.
Уз Вас смо, Владико, као што сте и Ви све ове деценије били уз нас. Из наше нове богомоље, коју освети десница Ваша, поздрављамо Вас:
Христос Васкрсе!
+++
Ваше Преосвештенство
Христос Васкрсе!
У светлости Празника над Празницима, Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, пожелели би смо Вам да овај светли празник проведете у миру, радости и са благословом Господњим.
Такође Вам желимо да кормилом наше свете Светосавске Цркве мудро управљате и у будућим данима баш као што сте то чинили и свих ових година.
Долгоденстенуј преосвајашчењејши владико!
Његовом Преосвештенству Епископу канадском
Господину Господину Георгију
Управни Одбор Црквено-Школске општине
Св. Арх. Михајла-Бурнаби, БК, Канада
+++

ПОРУКА НАШИХ ЕПАРХИОТА
Ако има греха, на видело с тим, да знамо и ми и Владика, па ћемо му ми бити најоштрије судије.
Ако вама смета, а нема греха, нама не смета, јер знамо само најбоље о њему. Ми смо са нашим Владиком радили и градили 30 година, нека га и даље, а без Владике велики број нас који смо до сада помагали, нећемо више помоћи. Не помажемо неправду и људску злобу. Јер ако они који у Цркву не долазе и не дају у Цркву, имају пред синодским судијама већи углед од нас који дајемо и од једног Епископа, онда ту нема ни правде ни истине. Не треба нам таква црква, у њу неће ићи наша деца и унучад.
Хоћемо и инсистирамо да будемо сведоци током целог процеса који води Комисија. То право имају и хашки оптуженици, зашто не и ми?
УЗ ТЕБЕ СМО, ВЛАДИКО:
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
+++
Породице Перовић и Рњак
Преосвештени Владико Георгије,
Већ дуже вријеме са дубоким болом пратимо немиле догађаје који се дешавају у врху наше СПЦ, а који на жалост пријете и Вама. Са примјесом комунистичке бруталности проткане лажима, до сада је протјерано више црквених вјеродостојника. На интернет страници Источника прочитали смо саопштење Савјета Епархије Канадске, као и Ваше писмо Светом Архијерејском Синоду. Држи нас нада да ће овога пута Комисија поступити по законским прописима, поготово што сте их писмом предухитрили и подсјетили на правила.
Ви се успјешно борите већ дуго, дуго времена, злобници Вам не дају предаха. Позната нам је Ваша храбра борба за очување традиционалног богослужења, као и очински савјети залуталој браћи. По чему они могу да се мјере са Светим Савом, Светим Владиком Николајем, Светим Авом Јустином и осталим нашим вјероучитељима и да их оспоравају! Једни сте од ријетких који се одлучно опиру екуменизму и новотарству и слиједите свој Завјет.
Пуно је неправде свуда око нас, и није се лако носити са злом. Ни у нашој парохији не цвјетају руже…. Прљава игра према Вама нас дубоко погађа, не да нам мира, те смо одлучили да Вам напишемо ово писмо, као израз подршке и дубоког поштовања. Ако се којим случајем деси да се злобна замисао спроведе у дјело, будите увјерени да нећемо сједати скрштених руку, да ћемо се путем петиције и других средстава, уз Ваш благослов, са осталим вјерним народом борити да останете на челу канадске Епархије.
Молимо се Господу за јединство наше српске Цркве, да превлада разум међу епархијским архијерејима и свештенством.
Х Р И С Т О С   В О С К Р Е С Е!
Са поштовањем,
Војислав и Љиљана Дучић
+ + +

СРПСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА, ТОРОНТО: ПИСМО ПОДРШКЕ ЕПИСКОПУ КАНАДСКОМ
Поштовани Преосвећени Владико, господине Георгије, драги брате у Христу,
Пред велики хришћански празник Васкресења Господњег желим да Вама и нашим свештеницима захвалим на Вашој служби Господу, Цркви и народу, а посебно да најтоплије захвалим за усрдне молитве испред светог олтара за моје оздрављење у време моје озбиљне болести.
Тешко ми пада да ових дана Великог Поста, када православни Хришћани посте, окајавају своје грехе и праштају другима, чујем о сплеткама и нападима на Ваше Преосвештенство, од истих или сличних врсти људи који су 1963. довели до великог раскола у Српској Православној Цркви у дијаспори. Поменуло се – не повратило се!

ИЗВОР: istocnik.com и borbazaveru.info