ПИЈАНА ЕВРОПА: Грађани ЕУ на алкохолна пића потрошили 130 милијарди евра

  • Домаћинства у Европској унији су у 2017. години на алкохол потрошила више од 130 милијарди евра, показују подаци европске статистичке службе – Еуростат

Домаћинства у Европској унији су у 2017. години на алкохол потрошила више од 130 милијарди евра, показују подаци европске статистичке службе – Еуростат.

Укупна потрошња домаћинстава у ЕУ на алкохолна пића чинила је 0,9 одсто бруто домаћег производа у наведеној години, или више од 300 евра по становнику. То значи да је у укупним расходима домаћинстава на алкохол ишло 1,6 одсто расположивих прихода.

Еуростат напомиње да ова рачуница није обухватила куповину алкохолних пића у ресторанима и хотелима.

Од чланица ЕУ, по потрошњи на алкохол предњаче балтичке земље, будући да домаћинства у Естонији на алкохол троше 5,2 одсто укупних расхода, у Летонији (4,9 одсто), а у Литванији (4,0 одсто).

За њима следе Пољска (3,5 одсто), Чешка (3,3 одсто), Мађарска (3,0 одсто) и Финска (2,8 одсто), Немачка, Аустрија и Португалија (по 1,4 одсто), а најмање троше Шпанија (0,8 одсто), Грчка и Италија (по 0,9 одсто).

Земље чији су грађани потрошили највеће суме новца на алкохол су Немачка (23 милијарде евра), Британија (22 милијарде евра) и Француска (21 милијарда евра).

Истовремено, према подацима Светске здравствене организација (СЗО) потрошња жестоких алкохолних пића у ЕУ је у 2017. години износила 10 литара по становнику.

Што се тиче југоисточне Европе, по потрошњи „жестоке капљице” предњаче: Бугарска са 12 литара по становнику, Румунија је друга с количином од 10 литара, Србија и Македонија по девет литара, Грчка седам литара и Турска две литре, показују подаци СЗО.

ИЗВОР: http://www.novosti.rs