ПЕТ РАЗЛОГА због којих терористи нишане Европу

Експлозије у Бриселу су доказале да је ЕУ постала главна мета исламских терориста, за шта постоји неколико разлога, пише лист Тајм.

 

“Европа је база за врбовање”

“Прво, за терористичке нападе био је припремљен терен. Све је почело у пролеће 2014. године, када је држављанин Француске, повезан са Исламском државом, пуцао у Јеврејском музеју у Белгији. За њим је следио напад на редакцију француског недељника “Шарли ебдо” и париски терористички напади ујесен прошле године, када је погинуло више од 185 особа. Исламска држава је организовала око 75 терористичких напада у 20 земаља, не рачунајући Сирију и Ирак. Што се више истискују џихадисти са Блиског истока, они постају већа претња за остатак света”, пише лист.

“Друго, Европа је постала нека врста базе за врбовање Исламске државе. Терористи не бирају насумице градове које ће напасти. Од 2012 до 2015. године више од 400 људи је отпутовало из Белгије у Сирију и Ирак, како би се придружили џихадистима. Из Француске је у том периоду отишло 1.200 људи. На овај начин, Париз и Брисел су постале европске престонице које дају највећи број страних милитаната на Блиски исток”, наводи се у чланку.

“Трећи разлог – миграциона криза која не престаје и коју Исламска држава користи као инструмент за врбовање. У 2015. години у Европу је стигло више од милион избеглица – од почетка ове године 135.000. Криза са мигрантима представља одличну могућност за терористе да направе раскол између муслимана и Запада”, пише Тајм.

 

“Неће безвизни режим Турцима”

 

“Четврто, Исламска држава користи све већи раскол у ЕУ. Канцеларка Немачке Ангела Меркел која је фактички главни лидер у ЕУ, са великим трудом је успела да постигне споразум о избеглицама са Турском, обећавши јој безвизни режим. Ипак, после терористичког напада у Бриселу, Европљани са још већим негодовањем прихватају то да ће се турски грађани слободно кретати по Европи”, наводи се у чланку.

“На крају, Европу слаби референдум који се надвио над Великом Британијом. Ако тако важна земља за ЕУ изађе из њеног састава, то ће да стави под знак питања само постојање ЕУ. Осим тога, 53 одсто Француза, више од 45 одсто Немаца, Шпанаца и Швеђана желе да одрже сопствене референдуме. Може само да се претпостави шта може да се може деси ако уочи гласања у Великој Британији дође до терористичког напада”, закључује Тајм.

 

ИЗВОР: vesti-online