Пет начина да васпитате мирољубиво дете

Дете које има потребу да увек изазива сукобе са другима заправо је, услед лошег односа са родитељима, изградило одбрамбени механизам који други доживљавају као агресивност и недостатак самоконтроле. Ево неких ствари које можда несвесно чините, а које доприносе непријатељском ставу детета према окружењу:

1. Не спутавајте га више него што је нужно

Родитељи имају обавезу да штите дете од претерано опасних ситуација у које може да упадне, али пречесто у томе претерују. Деци бране готово све што је клинцима заиста занимљиво – јурцање, пењање по дрвећу, извођење вратоломија на бициклу, скакање са љуљашке… Тако долази до ситуације да дете од јутра до мрака добија “не” као одговор на своје жеље и предлоге, а све из најбољих намера родитеља. Услед сталне осујећености, такво дете постаје љуто на цео свет и нерасположено за сарадњу. Потрудите се да много чешће изговарате “да”, и видећете да се неће догодити ништа страшно.

2. Подстичите самосталност и креативност

Не помажите детету у ономе што је у стању да уради само, чак и ако му треба више времена или ако нисте сигурни да ће успети. Тако ће од малих ногу развити навику да се хвата у коштац са изазовима. Такође, не натурајте му своје идеје и визије када се игра или се бави неким стваралачким активностима, већ му дозволите да научи да чује сопствени глас и пронађе свој сензибилитет. Нема задовољније, смиреније и дружељубивије особе од оне која је изградила здраво самопоуздање јер је имала прилике да много тога проба и научи. С друге стране, дете које је одгајано да буде зависно и несамостално, у опасности је да због осећаја немоћи постане завидно према онима који умеју и раде све оно што оно само (захваљујући родитељима) није имало прилике да научи.

3. Не подстичите нарцизам

Нарцисоидна деца сматрају себе вреднијим и заслужнијим од других, и не маре превише за узајамност и пријатељске односе. Васпитана су да верују да су боља од осталлих, да је нормално да им други повлађују, да су увек у праву и да у међуљудским односима они треба само да добијају а други да дају. Уколико сте склони да своје дете превише хвалите, да га браните и кад је криво, да оптужујете друге за његове грешке, ако терате околину да се прилагођава његовим прохтевима и постављате га у центар свемира, онда сте на путу да одгајите стопроцентног нарциса који се неће либити од сукоба са околином сваки пут када је његова повлашћена позиција доведена у питање.

4. Радите на сопственој самоконтроли

Дете ће усвојити многе родитељске навике, и то на жалост, најлакше оне ружне. Ако су викање, вређање и свадљивост ваш манир у односима са другима, посебно са децом, очекујте да ће и она сама постати извор сукоба у свом окружењу. Како да се ослободите ових ружних навика? Вероватно сте и и сами свесни проблема, али вам стрес изазван непрестаном јурњавом и нагомиланим обавезама не дозвољава да изађете из зачараног круга. За почетак, поставите “смиривање” као приоритет и себи и својој деци, па одлучите шта од обавеза можете, тј. морате да жртвујете зарад стварања мало опуштеније атмосфере. Не заборавите да ни све школе страних језика нити тренинзи на које последњим снагама свакодневно трчите са својим дететом, неће допринети његовом успеху у животу, уколико постане особа свађалачког карактера, неспособна да се контролише.

5. Потрудите се да децу боље разумете

Не каже се без разлога за неразумно понашање да је “детињасто”. Можете из петних жила да се упињете да објасните малишану зашто нешто не може или зашто се нешто мора, али оно још просто није зрело да то прихвати и то морате да имате у виду. То не значи да треба да дозволите да намеће своју вољу или да буде дрско, али немате права да се љутите на њега ако га неке ствари погађају више него што ви сматрате да је разумно. Зато избаците из употребе реченице попут “Како си могао…” “Јеси ли ти нормалан…” или “Откуд ти таква идеја…” јер од деце не можете очекивати да увек имају добре идеје. Не можете очекивати ни да им буде забавно оно што сте ви одлучили да је забавно, на пример разгледање гардеробе у бутицима или мирно седење у гостима код ваше пријатељице. Разумите ви њих, па ће и она вас боље разумети, јер се и то учи од родитеља.

 

 

ИЗВОР: Детињарије