ПАТРИЈАРХ ПРОТИВ „СРПСКОГ“ ИСТОРИЧАРА: Наводи из уџбеника за историју лаж и срамота за Србе

То је невиђена срамота за српски народ, који има своје корене и своју историју. То што неко покушава лажима да прекраја нашу историју, велики је скандал, рекао је патријарх поводом скандала око књиге за историју за шести разред, у којој ђаке уче да су Срби отели Космет Aлбанцима.

Патријарх српски Иринеј оштро је реаговао на тврдње из уџбеника за 6. разред основне да су Aлбанци староседеоци Балкана од којих су Срби отели земљу!

– То је неистина, невиђена срамота за српски народ, који има своје корене и своју историју. То што неко покушава лажима да прекраја нашу историју, да су Срби отели Космет Aлбанцима и да томе уче нашу децу, велики је скандал. И томе морамо стати на пут – изјавио је патријарх.

Он подсећа да је управо Црква прошле године реаговала поводом овог уџбеника.

– Упутили смо допис Министарству просвете да морају одмах да реагују на такве неистине. Иначе, управо због тога што неки упорно, како сам рекао, покушавају да прекрајају историју српког народа, Српска православна Црква извршиће анализу и преглед појединих уџбеника и доставићемо наше мишљење надлежнима. Овакве оствари не смеју да се понављају – упозорава патријарх.

Он је писмо Министарству просвете упутио 18. марта 2014. године, у време када је на чело овог ресора био Томислав Јовановић.

– Када сам именован за министра тај уџбеник је већ био у функцији, чак је било одштампано и друго издање. Тада смо добили писмо патријарха у којем нас он упозорава на недозвољени садржај и низ материјалних неистина у том уџбенику. Он нам је доставио и писмо које је добио од професора Јован Деретића у коме је била образложена свака ставка. Одмах сам послао допис са копијама писама Заводу за унапређење образовања и васпитања са захтевом да хитно преузму одговарајуће мере. У међувремену ја сам отишао са функције и даље нисам упознат са ситуацијом. Убеђен да су сви наводи патријарха били потпуно утемељени и да их је било нужно прихватити…

Све оно на шта је указивао морало је избацити или их не препоручивати ђацима. Верујем да су, и док је био у промету овај уџбеник, наши наставници историје игнорисали све оно што је неистина и да су преносили својим ђацима истину – изјавио је Јовановић.

Подсетимо, фрапантни детаљи наводне српске средњовековне историје, у издању Завода за уџбенике и наставна средства, дело су аутора Радета Михаљчића, професора Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовног члана Aкадемије наука и уметности Републике Српске.

Поред наведених скандалозних тврдњи, Михаљчић истиче да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили од Aлбанаца обичаје и културу, као да им је, својевремено Стефан Немања преотео крајеве северне Aлбаније.

 

 

ИЗВОР: Курир