ПАРИСКИ КОНЦЕРТ ДРАГАНА МЛАЂЕНОВИЋА И МАРЧЕЛЕ ФРАНЧЕСКО

У четвртак, 11. октобра у Културном центру Србије у Паризу одржан је концерт под насловом “Традиционалне песме Косова и Метохије”.

      Пред пуном двораном нашег Културног центра на тргу Жорж Помпиду у срцу Париза (Парижани га знају као Плас Бобур),  пред српском и француском публиком и посетиоцима Париза из разних земаља, седамнаест песама из Старе Србије извели су уз историјске инструменте МАРЧЕЛА ФРАНЧЕСКО и ДРАГАН МЛАЂЕНОВИЋ, вокални солисти АНСАМБЛА РЕНЕСАНС, који је основан пре 49 година (1969).
Програм је приредио и за певање уз историјске инструменте (гитар-лаута, персијска тамбура и фрула) обрадио ДРАГАН МЛАЂЕНОВИЋ према записима из Приштине (1896) славног српског композитора СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА (1856-1914), записима из капиталне збирке КОСМЕТ (1950) етномузиколога МИОДРАГА ВАСИЉЕВИЋА (1903-63), и према записима из царског Призрена етнокореолога сестара ЉУБИЦЕ (1894-1974) и ДАНИЦЕ (1898-1960) ЈАНКОВИЋ, које су објавиле у седмој књизи НАРОДНИХ ИГАРА (1952).
На захтев задовољне публике, извођачи су одпевали два додатка: Песму верне љубе Цара Лазара из Сентандреје и “Прелетеше тице ластавице”, прелепу девојачку песму из Пећи.
Покровитељ концерта је МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РСРБИЈЕ, које је овај програм одабрало на свом годишњем конкурсу.
ИЗВОР: Центар академске речи