ПAРАДОКСИ ИСТОРИЈЕ: Како је Дража од борца за слободу постао „издајник“ (ВИДЕО)

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић коментарисао је догађаје из Другог свјетског рата и улогу покрета Драже Михаиловића. Преносимо осврт са његовог ФБ профила:

„Сви који данас пјене у расправама о догађајима из Другог свјетског рата, сматрају да је баш оно што они заступају апсолутна историјска истина и да су или партизани били зли, а четници анђели или обрнуто. Да су једни били издајници, а други праведници.

А, истина је, наравно, другачија.

Само ријетки могу да разумију компликовани, ратни друштвено-политички амбијент тог доба и сву сложеност односа, како на међународном, тако и на домаћем плану. Западни савезници су стално мјерили да ли им пријети већа опасност од црвеног СССР-а или од Хитлера.

На унутрашњем плану, макар у Црној Гори и Србији, заговорници Краљевине и комунисти су више бринули о томе да баш они буду „у сједлу“ кад савезници побиједе Хитлера, него што су јурили за Њемцима по шумама и горама. Борбе с Њемцима, и партизана и четника у Црној Гори, могу се пребројати на прсте једне руке. Нешто их је више било у неким другим крајевима Југославије.

Да бисте разумјели како су савезници гледали на покрет отпора 1943. године, погледајте холивудски филм, који је рађен у продукцији Twentieth century fox-a.

Борба Драже Михајловића и четника је служила као мотивација за широке народне масе у савезничким земљама. А, онда…коло среће се окренуло и како су комунисти (СССР) преузели доминантну улогу у побједи над фашизмом, Дража, као противник комунизма, полако постаје издајник.

А, сад погледајте филм….“.

 

ИЗВОР: ИН4С