Папа Иван X: Славени примили кршћанство на Балкану у 1. стољећу

Папа Иван X : Славени примили кршћанство на Балкану у 1. стољећу

Почетком 18. стољећа, језуит Filippo Riceputi по налогу Ватикана почео је скупљати сву архивску грађу и документе по некадашњем римском Илирикуму (Далмација, Војна Крајина, Славонија, Босна, Херцеговина, Црна Гора, Рашка, Србија, Сјеверна Албанија и Македонија). Након његове смрти посао је наставио Daniele Farlati, а након његове Giovanni Coletti. Укупно три генерације у периоду од 1751. до 1817.

Сваки од ова три свећеника имао је бројне сураднике који су обилазили сва мјеста на Балкану и улазили у књижнице, градске архиве, манастире, цркве и приватне збирке докумената. Сакупили су огромну грађу од које је само мањи дио објављен у девет од укупно 300 томова. Сва се документација чувала у Илирском музеју у Бологни, од куда је нетрагом нестала. До нас је дошло дјело у 9 томова названо “Illyricum sacrum” (Света земља Илира, свети Илирик). Циљ овог огромног потхвата био је сакривање истине о правој вјери на Балкану. Зато илирске земље приказују као одувијек одане папи и Ватикану, што не може бити даље од истине.

О Фарлатијевом дјелу “Illyricum sacrum” тек ћу писати, јер оно врло важно за разумијевање нашег поријекла, а овдје ћу издвојити само један детаљ. Фарлати наводи писмо папе Ивана X (десетог) који је био папа у 10. стољећу, од 914. до 928. године. У том писму папа идентифицира славенске владаре као потомке оних Илира који су још у апостолско вријеме примили кршћанство директно од апостола.

 

Papa Ivan X. : Slaveni primili kršćanstvo na Balkanu u 1. stoljeću

Папа Иван X пишући о бискупији у Салони (данашњи Солин и Сплит) каже: “Јер ко може сумњати да је Славенско краљевство које се већ у раним данима апостола и свеопће цркве спомиње од кољевке апостолске Цркве добило месо и млијеко вјере…” (“Quis enim ambigit, Sclavianorum regna in primitiis Apostolorum et universalis ecclesiae esse commemorata, quum a cunabulis escam praedicationis apostolicae ecclesiae perceperunt cum lacte fidei”)

Какво Славенско краљевство у Далмацији у 1. стољећу?!

       Нису ли Славени дошли тек 7 стољећа касније, по бечко-берлинској секти, којој наши повјесничари свијесно или несвјесно припадају?
       Одакле народу Далмације и Балкана непрекинуто предање о проповједању апостола Павла у нашим крајевима, ако наши преци нису живјели тада овдје гдје и данас ми живимо?

И сам апостол Павао у посланици Римљанима пише о томе.

Римски папа Иван X родио се једва двјесто година након наводног досељавања Славена на Балкан. И иако има на располагању све документе и архиве Ватикана он не само да не зна за досељавање Славена него тврди управо супротно, да су Славени и Илири исти народ. Ако је ико требао знати за то фантомско досељавање, то је требао бити Ватикан. Можда папа није знао за досељавање Славена на Балкан, јер је био врло неинформиран човјек, а можда зато јер оно тада још није било измишљено.