Archives

НИСМО НИ СВЕСНИ КАКАВ ОТРОВ ПИЈЕМО: Погледајте шта се добије када се помешају Кока-кола и млеко! (ВИДЕО)

FOTO: PRINTSCREEN   Већ смо упознати са бројним причама како Кока-кола нагриза месо, чисти WЦ или прави експлозију када се у њу убаци Ментос бомбона… Али шта се деси када се овај напитак помеша са млеком? Изненадићете се!   Не знамо ко се досетио да направи овај микс, али његов експеримент свакако нас још једном […]

Read More

МЕЂУ ИЗМЕЂУ: Кад си сит, а ниси дебео

КАД СИ СИТ, А НИСИ ДЕБЕО Научници тврде да је на молекуларном нивоу пронађен механизам који доводи до лептинске резистенције, феномена повезаног са гојазношћу. Тим научника из Сједињених Америчких Држава, Израела и Аустралије објавио је у августу у часопису Science Translational Medicine рад у коме се тврди да је на молекуларном нивоу пронађен механизам који доводи до […]

Read More

ЕВРОПСКИ СУД ПРАВДЕ: Храна произведена путем биотехнолошких техника узгајања је ГМО

Европски суд правде је одлучио да храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајивања треба да буде сматрана генетски модификованим организмом (ГМО) и тако потпадне под строге европске регулативе за такве производе Та одлука суда, после које ће храна пролазити посебне безбедносне провере и ограничења у ознакама, сматра се великом победом активиста за животну средину […]

Read More

ГЕНЕТИКА ЈЕ НОВА ЕУГЕНИКА: Како ГМО храна утиче на смањење становништва

Ф. Вилијем Енгдал Текст који следи је транскрипт интервјуа Прошле године је дошло до спајања низа ГМО агробизнис корпорација широм света. То је практично створило алармантану концентрацију корпоративне моћи у рукама три корпоративне групе. Прво је немачки Бајер АГ (Bayer AG) пријатељски преузео Монсанто. Разлог за то је што се Монсанто  у јавности доживљава као […]

Read More

У Европској унији: Покварено месо, обојена туна, лажно млеко у праху, отровни јогурт…

У ЕУ ИЗВЕЛИ 41.000 ПРОВЕРА, ПРОБЛЕМ СРБИЈЕ ЈЕ ШТО У ЊОЈ НИКОМЕ НИЈЕ ДО ТОГА…     ПОКВАРЕНО месо, хемијски обојена туна, лажно млеко у праху, отровни јогурт или резанци са бораксом и формалином неки су од многобројних производа заплењених у оквиру најновије истраге Европола о присуству фалсификованих и нестандардних производа хране и пића на […]

Read More

Чудовишта из самопослуге

Гризете црвену кору, а освежавајући сок цури вам низ браду. Не треба вам ништа уз то. Можда мало неког старог сира. Сећате се? Тако смо, рекло би се, у прошлом животу, уживали у парадајзу. И то кад му је била сезона. Мајке су чекале да се прве туре распродају јер је, како су мудро збориле, […]

Read More

Антибиотици у месу убиће 10 милиона људи

Београд – Истраживања говоре да ће у наредне три деценије (не)контролисана употреба медикамената у узгоју стоке и живине створити нове супербактерије које ће бити опасне по човека. Ниска цена меса сигуран је пут до купца, па неки произвођачи злоупотребљавају антибиотике како би добили што јефтинији производ. Употреба антибиотика без контроле у узгоју стоке и живине […]

Read More

Наша храна из туђег казана

  Миодраг К. Скулић   Београд – У Србији је до почетка приватизације било 241 друштвено предузеће у области прерађивачке индустрије хране и пића, укључиво у то и храну за домаће животиње и производњу дуванских производа. Данашње стање власништва у тим привредним субјектима показује да је стање катастрофално и да се Србија неће скоро опоравити […]

Read More

Домаћице или slow food куварице

Милена Стефановић   … пећ (свеприсутни смедеревац) на дрва, касније електрични шпорет, а изнад незаобилазно извезено уштиркано платнo које штити зид и забавља домаћицу, укућане и госте уместо коцкастог екрана. Као илустрације идиличног живота од Холандије, преко појединих делова Средње Европе стигле су до Војводине почетком XX века и тако је све кренуло, хиперпродукција (шаблони), […]

Read More

МАРЦИПАН ПОСЛЕ ПЕЧЕЊА: Како су се наши преци хранили у средњем веку

Масни комади јагњетине били су најомиљеније јело, а добар хлеб подразумевао је брашно од неколико врста житарица. Српски владари су, рецимо, Дубровчане плаћали сиром уместо новцем.   Крцата трпеза на којој се истичу бутови дивљих свиња и јелена само је „холивудски” приказ средњовековних гозби. Становници Србије тог времена на свечаностима су углавном јели рибу, печену […]

Read More