ОТВОРЕНО ПИСМО АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ: Мр арх. Марин Рајковић – РЕАГОВАЊЕ на отварање ИКЕЕ у Србији

Марин Рајковић писао Вучићу (Фото: marinrajjkovic.blogspot.rs, ЈуТјуб)

Пише: мр арх Марин Рајковић, истакнути члан УЛУПУДС-а, добитник награде за животно дело за укупан опус и допринос развоју архитектуре, примењене уметности и дизајна

Господине Председниче – нажалост, не могу Ти рећи „поштовани“ – јер Ти немаш трунке поштовања према свом једином послодавцу – народу Србије који Те плаћа!

Толику гомилу увреда – коју си Ти у стању да изговориш на рачун радника, сељака, предузетника, стручњака, научника, уметника и других у Србији – не би могао да поједе – ни пас са маслом. Немој да мислиш да ја не разумем Твоје искривљено огледало, у које, могу чак да прихватим, лично верујеш – у неке од бљувотина, које си изрекао о своме Народу.

То што си написао о „инертности“, радним навикама и „чекању да ти неко други заврши посао“ – можеш упутити искључиво „имелама“ у јавном сектору и администрацији. Оних 450.000 радника у Управи и државним предузећима – које су запослили твоји – од кад си Ти на власти, да не би радили ништа, да држе закључане канцеларије, са кључем споља, па кад их странка чека од 09:00 до 13:00, да прође бар пет запослених и сви да кажу: „Па ту је колега – видите да му је кључ у вратима!“. А канцеларија климатизована, плата 2 до 3 просечне радничке плате, док се нерешени предмети гомилају. Ја сам ишао по неко бирократско Уверење, па сам нашао радницу, која замењује мог референта, да ми каже – кад ова долази са одмора?!

„Скромност је врлина што свакога краси – ја ти желим чедо моје – у том колу да си!“ – Змајеви су стихови са којима је мене васпитавао мој деда Никола – потомак Војводе Радомира Путника.

Што се Твоје неваспитане самохвале о томе колико Ти лично радиш тиче, подсетићу Те само да црв у јабуци ради непрекидно (24 часа), иако нема никакву грижу савести – али је једини резултат његовог рада, да се само он гоји, док је воћару уништио цео годишњи род јабуке.

Што се радних навика нашег народа тиче – Бог ти то никада неће опростити!

Доста је било земље без средње класе

Ми имамо најбољи народ на свету! Наш радник, чим „уђе“ у било коју уређену економију – после месец дана, почиње да набија норму домаћим радницима – јер је у занатској школи имао 50% праксе.

Наша деца доносе златне медаља са свих светских научних и спортских такмичења.

Наши пензионери немају за хлеб – али најредовније плаћају све рачуне.

Биће поново светски – Институти: Лола, Пупин, Винча, Сартид, Батут и други, али тада Ти нећеш бити на власти – јер то је : „contradictio in adjecto“ ( противречност неког појма с оним што се с њиме доводи у везу).

Код исте Икее, драги мој, ни на једној позицији – Ти не би зарадио ни ´леба и воде.

Ти си последњи који може мени – чије су патенте производили и Икеа, као и Мебло и Симпо пре 30 година – да причаш нешто о „предузетничком духу“ – незналице!

Највише што са Икеом можеш Ти да урадиш, у наше име, а у њеном интересу, је да јој као Мефисто – предаш душу нашег радника – на тацни, а Икеа да по истеку уговора прикаже дугове – пошто Ти провизију већ сад имаш у џепу.

Да ли знаш податак А.В. – да је иста Икеа осамдесетих, кад је Шведска већ имала недостижно највиши стандард у свету, финансирала истраживачке тимове социолога који су долазили у Југославију да би проучавали самоуправљање – као једниствени модел радничке партиципације у власништву и одлучивању бројних светских гиганата – какви су били : Енергоинвест, Енергопројект, Инеx, Генеx, ТОЗ, Елан, Симпо, Трудбеник…

Доста је било да у овој земљи најгоре живе они који најбоље раде свој посао, они који највише знају и они који најредовније измирују своје обавезе Држави!

Александре Вучићу, нико од Тебе не очекује да урадиш његов посао (пошто Ти за то и ниси способан), јер никада у животу ниси ништа радио ни створио, а да то ниси одсекао од „буџетског колача“.

Вјетнамска пословица каже: „Тигар за собом оставља кожу – а човек име и дело“. Иза Тебе неће остати ништа – јер управо ниси урадио ништа од онога што Ти је било у „опису радног места“, и за шта Те народ плаћа. Пардон – то Ти не разумеш, јер никада ниси радио, а чак ни за ово место немаш квалификацију дипломираног политиколога. Преформулисаћу: Од Тебе се очекује само да урадиш оно што је неопходно – као носилац јавне функције за коју си плаћен, да би било ко у овој земљи могао да почне да ради свој посао!

Дакле, мораш да почнеш да испуњаваш своје Уставне обавезе :

1. Да похапсиш све „жуте“ који су опљачкали Државне гиганте – јер си на ту превару 2012. добио највећи број гласова – а не да враћаш овде Карића и Динкића – са чијим затворским блузама си махао у нашем Дому народа. „Ко се блузе лати – у блузи ће завршити“ – нар. пословица.

2. Да Шешељу забраниш да јавно, у Скупштини, највећим стручњацима неког Ресора оспорава право да буду министри – ако нису лепили нечије партијске плакате. Као и да га „изнесете“ из Скупштине (што сте већ вежбали) чим почне да вређа стране Дипломате, који су гости нашег Дома народа. Притом, уопште не коментаришем Твоје велеиздајничко, неприлично „увлачење“ свим светским Дипломатама о нашем трошку (из Буџета), док су Ти пуна уста оптужби, да управо они плаћају „силе мрака и безумља“ – невладин сектор и „опозицију“.

3. Да случајно не обновиш Уговор са ММФ-ом, које је Вујовић довукао у Србију првим возом из Украјине – где су за собом оставили: хаос и рат. Тај модел „либералне економије“ који Ти знаш – био је „мртворођенче“ још крајем XIX века, када је Енгелс у Комунистичком манифесту написао: „Томе, што либерални капитализам мисли да ће своју инерцију убрзања обрта капитала да претвори у опште законе природе и људског разума – стаће на пут (пре или касније) пролетерске револуције“. Са данашње дистанце од једног века – неки тврде да је социјализам изгубио битку.

Теби међутиум, који ништа не знаш о економији – ипак ћу препоручити есенцијални извор за економију XXI века, Кристијана Фелбера – „Економија опште добробити“ (Интерпресс, Београд 2015). Ова теорија бечког доктора економије – укида Даун/Јохансонов индекс Њујоршке Берзе, по коме се „бонитет“ фирме мери годишњим увећањем капитала. Заменио га је индексом „опште добробити“ – који представља проценат (увећаног капитала) који је фирма уложила у економију „опште добробити“ – што значи : развој науке, капиталне инвестиције, еколошке програме, нове (нарочито енергетске) технологије, рециклажу и старање о квалитету кадровског и људског ресурса.

Јер у економији XXI века реч „радник“ значи – знање и вештине – иманентни и конститутивни фактор генерисања додатне вредности и увећања капитала, па тиме и могућности. Светска Здравствена Организација је у међувремену увела нови тип болести: дакле, осим физичке, психичке, функционалне и емоционалне, додала је и економску „болест“,  и увела параметре за њено мерење на узорцима светске популације.

У тренутку, када је Крису организована промоција књиге у Београду (2015) – његове тзв. „енергетске мреже“ које су замениле ДЈ индеx (Индексом ОД) имале су у Европи и Азији око 7.000 умрежених фирми. Овде Ти нећу наводити тренутно „свето писмо“  економиста света: Томас Пикети: „Капитал за XXI век“ (Акад.књига, Н.Сад 2015) пре свега, зато што у њој има много више теза које неодољиво подсећају на горњи Енгелсов цитат.

4. Ако уопште хоћеш да останеш на власти, морао би тренутно „привлачни пословни амбијент“ да престанеш да правиш за белосветске специјализоване убице малих економија и да тај амбијент почнеш да правиш за домаће произвођаче – са идејом да Земљи вратиш њену производну средњу класу – која зарађује у свим платним разредима бар две „потрошачке корпе“ нетто, односно дупло бруто, да би почео да рехабилитујеш стамбени, здравствени, образовни и пензиони фонд, пошто су фондови у свим здравим екомонијама у свету најјаче монетрне полуге управљања развојем. То су наше домаће паре које су радници одвајали од уста (40 година) да би учествовали у развоју своје земље – тако да је то стечено право – као некретнина. Дакле, само будала може пензије сматрати „поклоном“ из Буџета, јер је услов да тако прича – да о економији нема појма.

5. Пошто си јавно, без икаковог блама изјавио да си немоћан пред огранизованим разбојничким групама, ваљда зато што си се са њима „заглибио до гуше“, то директно значи да ниси спреман ни за лустрацију. У реду, сувише си у томе и могло би много да Те кошта. Оно што, међутим, можеш да урадиш одмах је оно што је Ф.Оланд урадио за прва два месеца, са укидањем „системских привилегија“ из законских рупа – које ниси Ти лично делио – па Те нико не може ни „дужити“. Од укидања свих службених аутомобила – до председничког декрета о пореској клаузули са 75% пореза за све грађане и породице – чија годишња примања премашују 5 милона евра. Тако је уштедео око 4. милијарде евра за два месеца – без једног цента – из Буџета, а то је само половина целог једног Српског Буџета од 8,2 млрд евра – колико се овде сваке године украде грађанима – тврде економске рачунице. Оландов декрет од 12 тачака погледај на посту: „Кад председник раскрчи око себе“ (од 09.11.2012. на блогу: http://www.marinrajkovic.blogspot.com). Тамо сам Ти наивно прикупљао сугестије онда – кад си и мене преварио „рашчишћавањем“ Банде.

6. Конкретно, ако нећеш да останеш у историји као онај Владар који је коначно згазио своју Земљу и Народ и „размазао их петом“ тајним уговорима са највећим светским преваратнима, који оснивају фирме два месеца пре Твог тендера  и Ти их покриваш „лекс специалисом“, који дерогира све законе из предметне области – не можеш тако да избацујеш из седла цело Законодавство и Судство. Једини начин опоравка земље је враћање „матичним ћелијама“ старе добре мале привреде, која је била светска реторта идеја, још од Старог Сајмишта изграђеног 1936. за 18 месеци, од 33 занатске Задруге. Дакле, кад Ти узмеш у уста предузетнички дух, ја исте ноћи сањам Тебе како си остао без посла и сада мораш да отвориш – рецимо своју Адвокатску Канцеларију?! Јер то је једини нашин да се суочиш са чињеницом да си сочинио у историји незабележену државу харача – у којој више никоме није остављена могућност да створи додатну вредност – ону која значи ПДВ – јер прво са чим се суочи, је 420 врста фискалних и парафискалних намета за сваког ко би покушао на покрене сопствени бизнис. Укратко – први ко укине 420 врста „намета на вилајет“, па одузме (врати) опљачкано од Тајкуна, Мафије, Спорта и Естраде – и тим парама (још нисмо дошли до Буџета) – субвенционише домаћег малог предузетника – видеће експлозију предузетничког духа – ентузијазам потпуно новог задругарства и сасвим другачије организоване струковне синдикате.

Али, Александре Вучићу, тада Ти више нећеш бити на власти – јер ту Ти не припадаш.

7. Ако си баш хтео да имаш неку своју „велику бајку“ мандатног урбанизма, да не заостанеш, а решио си да то градиш у срцу Београда – у Савском Амфитеатру, било је довољно да запиташ око 26.000 лиценцираних стручњака (организованих у струковне секције, по нивоима стручности – податак из 2007) Инжењерске коморе Србије – како се то ради. Није требало да осниваш пара-државну Инжењерско-трговинску Комору (2013) са једним запосленим – Гојком Родићем, да би имао ко, по свим „твојим телевизијама“, да терцира свему што свакодневно кажу Зорана, или Синиша или Весић – јер се Гојко (као и они) у све то подједнако разуме – и у енергетику и саобраћај и грађевинарство.

Ти ниси умео другачије неко како си развалио и остале институције: Полицију, Тужилаштво, Судство, Војску и Скупштину. Иначе, за 2.000.000 м² колико је најавио Твој пријатељ Ал Абар, тамо где знају шта то значи, у Великој Јабуци рецимо (према најновијим подацима) градска рента (у срцу града) износи 1.000$ по м² основе – дакле инвеститор би морао да упати Управи Града 2 млрд долара у кешу – пре него што убоде прву лопату!

Другим речима, не постајеш Газда кад зарадиш (или отмеш) много пара – него када „почнеш да плаћаш стручњаке – да би Ти слушао њих, а не они тебе“, али Ти сасвим сигурно ниси прочитао моју књигу: „Како најлакше упропастити сопствену кућу – у фази градње наравно – Антиприпручник за мудре инвеститоре“ (Партенон, Београд 2000) – из које је овај цитат.

Да си је прочитао, можда би имао шансе да постанеш Државник. Овако, остејеш А.В.

Као закључак оваквог поступања у планирању – опет морам да поновим Лалину шалу: „Ко остане последњи у бирцузу – плаћа цео цех!“ Сада тај цех иде према Теби.

И на крају, још неколко речи о „мењању менталитета народа“, који не ваља, само из онога што могу лично да посведочим. Дакле ја сам имао 2002. године, дете од 6 година у једном вртићу на Вождовцу, који је, као и сви, био „нападнут“ најездом паса луталица. Ми, родитељи, смо се организовали, ангажовали багер, купили арматурне мреже и довели мајсторе да направе озбиљну ограду око вртића, а од наших дугогодишњих сарадника (ми архитекти) добили смо на поклон 4 рефлектора од 500W за приступну стазу вртићу. Том приликом смо организовали импровизовани „конкурс“ на добровољној бази – да ми архитекти урадимо идејна решења адаптације запуштених вртића на Вождовцу – и имали смо малу изложбу макета решења у Општини Вождовац. У нашем вртићу ја сам поставио камеру и са 30-оро деце „припремног разреда“ (6 година) направио моделарску радионицу у којој смо се играли „цео дан“ од 8 до 16 и направили специјализоване групе – задужене за саобраћајнице, зеленило, застакљивање (лепљење фолија на прозоре) – укратко „обукли“ смо стари Вртић у облик новог велелепног „дворца за дечију игру“. Наша макета је победила. Али важније од тога, деца су научила шта је моделски приказ „замишљене куће“ и учествовали и изради модела.

Тада смо сазнали да за постојећи број деце на тој територији – на потезу од Славије до Авале недостаје 24 објеката вртића и обданишта. На изложбу су дошли представници Нове демократске власти Вождовца – обећавали „куле и градове“ паре и подршку… Како тада – тако никада! Како је наступила Твоја власт – за исту популацију (тада 6 – данас 21 год.) неко је на потезу од Славије до Авале – изградио или адаптирао (хоћеш ли да погађаш) 24 теретане и напунио их претежно мушком популацијом батинаша са капуљачама – Твоје „анонимне прерторијанске гарде“ – која показује средњи прст безбедносним камерама у Хумској, пред којом си „немоћан“.

Е па знаш шта, Александре Вучићу, иако никада ниси био мој Председник, поштујући ту институцију – 3 дана сам смишљао како пристојно да Те поздравим – и нисам успео.

Једино што могу да ти кажем на крају је:

Изем Ти ту твоју промену менталитата народа – нарочито младих – за коју се „бориш 5 година“ – ако од шестогодишњих макетара Вртића, као неке нове клинце, данас правиш батинашке фаланге!

Спавај мирно – ако можеш, човече!

Марин Рајковић, архитект овдашњи

 

 

 

 

Извор: marinrajkovic.blogspot.rsПРАВДА