ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА СРПСКО-РУСКОГ ХРАМА и духовно-културног центра у Бањалуци

  • У понедељак 17. септембра 2018. године свечано ће бити освештани темељи српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци

 

Свечаност ће почети у Саборном храму Христа Спаситеља у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом, коју ће служити више епископа, свештеника и ђакона Руске и Српске Православне Цркве.

 

Руску Православну Цркву на овом свечаном догађају ће представљати архиепископ јегорјевски Матеј, викар Патријарха московског и све Русије Кирила, са ипођаконима и свештеницима. Освећењу темеља храма и духовно-културног центра ће присуствовати и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Формирање свечане литије планирано је у 12.00 часова испред храма, а потом одлазак до новосаграђених темеља у насељу „Алеја Центар“.

 

У 13.00 часова је освећење темеља храма и духовно-културног центра.

Из Парохије бањалучке позивају вернике да тога дана у што већем броју узму молитвено учешће у светој Литургији и у свечаној литији.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да је ово важан догађај са културног и верског становишта и позвао јавност да тог дана буде окупљена у Бањој Луци.

Председник Српске је нагласио да је Влада Српске већ раније обезбедила три милиона КМ за почетак изградње овог центра који обухвата не само верски објекат, већ и просторије за разне културне манифестације, па чак и боравак одређеног броја људи.

 

„То је прилика да још једном потврдимо значајно пријатељство са Руском Федерацијом“, истакао је Додик.

Он је поручио да ће Република Српска учинити све неопходне организационе припреме, у које су укључени представници Епархије бањалучке, да би догађај био на највишем могућем нивоу.

 

ИЗВОР: pravoslavie.ru, Србин.инфо