ОСТАЛИ СМО БЕЗ 11.000 ХЕКТАРА: “Гугл” прекраја границе Србије и припаја територије Хрватској

Територија Србије је на мапи интернет претраживача “Гугл” мања за 11.000 хектара, јер је граница према Хрватској враћена на ону из времена Аустроугарске царевине, пишу београдске “Вечерње новости”.

Лист наводи да “нове границе” на сателитској мапи “Гугла” у Подунављу, подручју од Бачке Паланке до границе са Мађарском поприлично залазе у српску територију, па је по тој мапи већи део општина Бачка Паланка, Апатин и Сомбор припао Хрватској.

 

 

Današnji rezultati pretraživanja na Guglu

 

 

Уместо да су уцртане по средини међународне пловне реке, како налаже међународно право, границе су означене онако како се залаже Хрватска, а то је на основу катастарског премјера из времена Аустроугарске.

Упркос реаговању Министарства спољних послова Србије у више наврата од 2014. године, начин приказа дунавског дела границе између Србије и Хрватске на мапама “Гугла” није поправљен.

Судећи по Гуглу, територија која је због измењеног речног корита Дунава остала на левој, српској обали, припала је Хрватској, укључујући Шаренску аду и подручје до Младенова и Карађорђева, Вуковарску аду која је уз српску обалу, подручје прекопута ушћа Драве, Ћивутску аду низводно од Апатина, све до Купусине, велики део Горњег Подунавља низводно и узводно од Апатина до Бездана и простор ограничен Дунавом, Великим бачким каналом, каналом Шуговица и Мађарском.

 

 

 

Narandžastom bojom obeležena je teritorija koju je Gugl "oduzeo" Srbiji

 

 

 

У Министарству спољних послова Србије наводе да су компанији “Гугл”. у дописима, више пута указивали да Република Србија и Република Хрватска нису међусобно уговором дефинисале заједничку државну границу и доставили податке о положају границе.

Из овог министарства објашњавају да се, у складу са законским актима бивше СФРЈ, граница ове две федералне јединице протеже средином Дунава, те да је распадом СФРЈ постала државна граница и није се мењала до данас.

– Предложили смо да се наведено стање границе на Дунаву прикаже на начин на који та компанија иначе приказује неутврђене и спорне границе на својим мапама.

Контраадмирал Војске Србије у пензији Бошко Антић рекао је листу да је Хрватска практично увучена дубоко у српску територију.

– На овој карти граница на неколико мањих места прелази и на десну, хрватску обалу, јер се тамо налази око 3.000 хектара српског земљишта. Ипак, само летимичан поглед на карту показује да тај однос 11:3, далеко је већи у корист Хрватске – указује Антић.

Према његовим речима, међународно право познаје природне и друштвене границе које иду реком.

– Граница је најчешће линија која чини средину матице реке. Србија је на састанцима Међудржавне комисије истицала аргумент да се у међународној пракси примењује то правило. Тако су разграничене Србија и Румунија, Румунија и Бугарска и Мађарска и Словачка. Уколико се гранични спор Србије и Хрватске о међудржавној граници не реши дипломатским путем, њиме се мора бавити арбитража или Међународни суд правде, као у случају спора Хрватске и Словеније око Пиринског залива – објашњава Антић.

У прилог Србији, додаје, иде и законско разграничење из 1945. године, које до 1991. године није измењено ниједним другим законом.

Антић наводи да Хрватска по правилу потеже питање граница само када има интересе, али да не помиње да су истим тим разграничењем из 1945. године присвојили територију Барање и део општине Илок уз Дунав, према селима Нештин и Сусек.

– Наши надлежни морали би да заштите интересе Србије и позабаве се питањима контроле овог простора, јер се у њему хрватски грађани слободно крећу, док је кретање наших грађана ограничено – рекао је Антић.

 

 

 

ИЗВОР: Срна , Вечерње новости, Блиц