ОСНОВАН ЦЕНТАР ЗА КООРДИНАЦИЈУ ДЕЈСТАВА ИЗРАЕЛСКИХ ОРУЖАНИХ СНАГА СА РУСКОМ АВИЈАЦИЈОМ У СИРИЈИ

АМЕРИЧКЕ агенције су објавиле – са позивањем на двојицу званичника САД чија имена нису откриле – да је Русија почела да у Сирији користи извиђачке беспилотне летелице.

Нису, међутим, навеле колико тих дронова Русији користе у Сирији, а Пентагон је одбио да коментарише саму „информацију“.

Reuters је овоме додао тврдњу да су то биле „прве војно-ваздушне операције Москве у Сирији након што је Русија отворила авио-базу у тој земљи“.

Западни медији су, иначе, претходних дана објављивали да се „руска база“ налази јужно од Латакије и да је Москва на њу пребацила најмање четири војна авиона.

Независно од овога, израелски премијер Бењамин Нетањаху данас је у Москви – где се срео са Владимиром Путином – изјавио да се са њим договорио о „стварању механизма за координацију дејстава руских и израелских оружаних снага поводом Сирије“.

Како је објавио лист „Едиот ахронот“. Нетањаху је израелским новинарима рекао да је такав механизма био неопходан да би се искључили могући неспоразуми између армија две земље.

Други израелски медији су објавили: да је при главном штабу израелске ратне авијације формиран центар за координацију са руском војном авијацијом у Сирији.

Очито, Тел Авив зазире од могућег случајног сукоба са руском авијацијом у Сирији.

Не тако давно, израелски борбени авиони су уништили једно сиријско војно складиште у близини Латакије.

 

 

 

ИЗВОР: Факти