Оснивач династије Војисављевића-Стефан Војислав

Оснивач династије Војисављевића, Стефан Војислав је био синовац дукљанског владара и првог српског свеца Светог Јована Владимира. Извори наводе да је он био син кнеза српске кнежевине Травуније Драгомира и ћерке рашког жупана Љутомира. Сматра се да је Војислав рођен крајем 10. века и да је око 1019. године преузео власт у Дукљи, која је тада била централна српска кнежевина.

Своју власт је започео као ромејски (византијски) штићеник, али већ 1035. почиње да се одмеће од Ромејског царства. У почетку није успевао да се одвоји од Цариграда, али је због тих покушаја одведен у ромејску престоницу као заточеник. Није познато колико тачно времена је провео у заточеништву у Цариграду, али га видимо поново назад у Србији, где 1040. године подиже нови устанак, након што успева да узме богат плен од 7.200 ромејских златника које је запленио са једног ромејског брода који је доживео бродолом у близини града Бара.

Цар Михајло IV Пафлагонац (1034-1041) тим поводом шаље неколико царских писама у Дукљу Стефану Војиславу да врати новац. Међутим, пошто се Стефан Војислав оглушио о царске захтеве, ромејски цар одлучује да у Дукљу пошаље казнену експедицију ромејске војске из правца Драча. Према изворима, војска је бројала чак 60.000 добро наоружаних војника. Пред толиком војском, Стефан Војислав се повлачи дубље у кланце Зете и Мораче и у планине, где из заседе напада рђаво вођену ромејску војску наносећи јој страшан пораз. Готово се нико од ромејске војске није вратио назад у Драч.

Убрзо након тога, ромсејски цар Михајло IV шаље и бана Босне, рашког жупана и кнеза Захумља под врховним заповедништвом српског владара Љутовида који је имао и ромејску титулу стратега Рашке, Травуније и Босне. Пре него што је ушао у Дукљу, Љутовидова војска упада у заседу код Клобука око Конавла и након његовог тешког рањавања у двобоју, Љутовидова војска се распада и повлачи се назад у Травунију.

Овим победама, Стефан Војислав је утро пут стабилној српској самосталности са центром у Дукљи, као и пут у стварање династије која је доминирала српским земљама од 1034. до 1186. године, у турбулентно време Велике шизме и одвајања Римокатоличке цркве од Православне. У наредним деценијама, Дукља ће доживети велики економски и војни полет и доминирати међу осталим српским областима и кнежевинама, док ће касније рођаци Војисављевића, Немањићи у Рашкој направити најмоћнију српску државу у њеној историји.

 

ИЗВОР: Историја Срба