Опет плаћамо Турцима данак

  • До сада је Србија била позната као држава са најјефтинијом радном снагом, а од сада ће бити још познатија као расадник бесплатне радне снаге.
  • Највећи број земаља у развоју и неразвијених земаља, у циљу привлачења инвеститора, не даје директне новчане субвенције, већ олакшице за порез и доприносе. Само Србија има премијера који се хвали како смо земљу јефтине радне снаге, а са постојећим системом субвенција које је он увео, сада смо и најбоље тржиште бесплатне, робовске радне снаге.
  • Страни „инвеститор“ из буџета добија најмање 10.000 евра по обећаном новом радном месту. Чак ни кад добију толики новац, обећање нису дужни да испуне

 

И. Милановић

 

 

Србији би најбоље било да се одрекне даљих страних „инвеститора“, бар оних који долазе по моделу који се сада примењује, јер уместо улагања долази до одлива средстава из Србије. У појединим случајевима, којих је све више од почетка примене новог начина доделе подстицајних средстава из републичког буџета, „инвеститор“ добија и дупло више пара од Србије него што се обавезао да у њу уложи.

Такав један случај је са турском компанијом „Теклас аутомотив“ која планира да отвори фабрику у Владичином Хану. За свако обећано ново радно место ова фирма из републичког буџета авансно добија 12.000 евра, што је до сада далеко највиша одобрена субвенција. У Владичином Хану влада такво сиромаштво да су људи спремни, или боље речено приморани, да раде за плату испод законом загарантованог минималца. Већина је срећна ако на крају месеца кући може да донесе 150 евра у динарској противувредности, уместо загарантованих 173 евра.

Нико у Владичином Хану раднике не плаћа више од тога, па неће ни „Теклас аутомотив“, иако је уговором о субвенцији са Владом Србије обавезан да то учини. Како радник на име нето плате годишње добија 1.800 евра у динарској противувредности, а субвенција износи 12.000 евра, то значи да ће „инвеститор“ њу потрошити тек за више од шест и по година.

До сада је било уобичајено да држава приликом давања субвенција инвеститора обавеже да најмање две године мора да обавља делатност за коју је добио новац, па, ако је тако поступљено и у овом случају, испада да је „Теклас аутомотиву“ за сваког од 400 радника поклоњена свота која одговара његовој четворогодишњој плати. Теоретски и потпуно у складу са законом и уговорним обавезама, Турци по истеку договореног рока могу да напусте Србију без обавезе да врате разлику од узетих субвенција.

„Теклас аутомотив“ се уговором обавезао да ће запослити 400 радника, што значи да је од државе Србије већ добио 4,8 милиона евра на име подстицајних средстава. У динарима та сума по средњем курсу износи 585 милиона. Да је овај новац био преусмерен у домаћу пољопривреду, уместо што је дат страном „инвеститору“, за чак 145.000 хектара ратарске земље могла је да буде исплаћена дупло већа субвенција од симболичних 4.000 динара, колико се сада издваја из буџета. Међутим, српски пољопривредници овој власти нису толико мили као турски „инвеститори“.

Такозвани старт-ап кредити за појединце који су незапослени и желели би да се осамостале и сами покрену неки посао, скоро да се уопште више не исплаћују, а када се то и чини одобрава се у просеку свега 1.200 евра, односно десет пута мање од суме исплаћене турском „инвеститору“. За своту плаћену „Текласу“ за само једног радника, могло је да се запосли њих десет помоћу старт-ап кредита.

Као и сваки други страни „инвеститор“ „Теклас“ је, осим директних новчаних субвенција, добио и бесплатно грађевинско земљиште са свим прикључцима и приступним путевима, а има право и да без икаквих дажбина увезе машине које су му потребне за рад. Ни један овдашњи привредник нема тако повољне услове.

Да је Вучић једини који данас одлучује о додели субвенција, потврдио је на неки начин и директор представништва мађарског „Мастерпласта“ Тивадар Бунфорд. Разговарајући са новинарима 17. априла у Суботици, приликом отварања погона ове компаније који је Србија субвенционисала са два милиона евра, он је рекао како су представници матичне фирме дошли веома опрезно у Србију да се распитају о могућностима пословања. После само пола сата разговора са представницима Владе, у које је био укључен и сам Александар Вучић, мађарска делегација је добила обећање да ће из овдашњег буџета добити подстицајна средства у висини од скоро четвртине вредности планираног улагања.

Само у текућој предизборној кампањи обелодањено је давање разних субвенција за страна „улагања“ у укупном износу од 10 милиона евра, односно милијарду и двестотине милиона динара.

 

 

ИЗВОР: Таблоид