Оксфордски физичари верују да су нашли потврду за Еверетову хипотезу о паралелним световима

МАТРАЈУ ДА НИСУ ПРОИЗВОД САМО НАУЧНО-ФАНТАСТИЧНИХ КЊИГА И ФИЛМОВА

 

 

 

 

  • Сматрају да се субатомске честице налазе у одређеној „суперпозицији“ која им омогућава да се истовремено налазе (појављују) на различитим местима

ПАРАЛЕЛНИ светови су за већину људи нешто што постоји само у научно-фантастичним филмовима и књигама.

Међутим, неки научници са Оксфорда сада тврде да „алтернативна реалност“ заиста постоји.

Ти научници (физичари) извели су експеримент који је – како уверавају – делимично већ потврдио познату теорију математичара Хјуа Еверета који је још 50-их година прошлог века поставио теорију постојања паралeлних светова.

Притом се користио и примером „стандардне саобраћајке“. Да подсетимо, наводио је да возач аутомобила пред којим се нађе изненада пешак има само две могућности: или да га прегази или да то некако избегне.

Сам возач притом може завршити у болници, остати неповређен или погинути.

Еверет је указивао да је свака од ових могућих  ситуација својеврсни „алтернативни свет“.

Број могућих варијанти развоја неке ситуације једнак је броју паралелних светова који нас свакодневно окружују – веровао је Еверет.

Већина се према његовој хипотези није односила довољно озбиљно, али су у Оксфорду саопштили да су нашли потврду за оно у шта је Еверет уверавао.

Британски физичари су раније тврдили да је немогуће знати шта се догађа унутар атома пре него што се подвргне неком експерименту. Сада сматрају да се субатомске честице – пре свих мерења и прорачуна – налазе у одређеној „суперпозицији“ која им омогућава да се истовремено налазе (појављују) на различитим местима.

Из овога су извели закључак да наш свет није јединствен.

 

 

 

ИЗВОР: Факти