Охридска архиепископија СПЦ добила спор против Македоније

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је у корист Православне охридске архиепископије по њеној тужби против државе Македоније, због одбијања власти у Скопљу да је региструју као посебну верску заједницу.

На сајту Српске православне цркве је објављено да је, у пресуди, која је донета 16. новембра, констатовано је да је „Бивша Југословенска Република Македонија прекршила члан 11 (слобода окупљања и здруживања) у вези са чланом 9 (слобода мисли, савести и религије), Европске конвенције за људска права, која је произашла од одбијања надлежних да региструју Православну охридску архиепископију као посебну верску заједницу“.

Како је наведено, држава Македонија, као страна која је изгубила спор, дужна да тужиоцу, односно Православној охридској архиепископији исплати одштету од 9.500 евра.

Православна Охридска Архиепископија овиме је издејствовала највећу победу правде у протеклих 15 година, од када се према њој врши прогон.

Да подсетимо, Православна охридска архиепископија је аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве. То је једина канонски призната православна црква на тлу Републике Македоније.

Православној охридској архиепископији било је забрањено да се региструје од стране Македонске државне комисије за религију под основом да се може регистровати само једна верска заједница за сваку конфесију, уз тврдњу да се и име не разликује од Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

Македонска православна црква, настала једностраном одлуком о аутокефалности 1967. године, призната је само од стране Македонске државне комисије, али ни од једне канонске православне цркве.

 

ИЗВОР: Танјуг