ОД ОБАМЕ ДО ЕУ “Гардијан”: Престижна Нобелова награда за мир често је одлазила у руке ПОГРЕШНИХ

Владимир Филиповић

 

 

Сатира је постала застарела, и прелила се у реалност. Ове речи изговорио је Том Лерер, чувени амерички сатиричар, пијаниста и математичар након што је Хенри Кисинџер, бивши амерички шеф дипломатије добио Нобелову награду за мир 1973. године. Његов избор изазвао је бројне контроверзе у светској јавности, пре свега због Кисинџерове улоге у тајној кампањи бомбардовања Камбоџе, које је узроковало смрт десетина хиљада људи. То је био први пут да Нобелову награду за мир буде додељена, најблаже речено, дискутабилном човеку. Али, не и последњи, пише британски “Гардијан”.

Британски лист је зато одлучио да састави мини-листу незаслужено додељених Нобела, и оцењује их “кисинџерима”. Ово је њихов избор.

Председник Колумбије добитник је престижне награде 2016. године, и то за заслуге у успостављању мира између колумбијске владе и побуњеника ФАРК-а након 52 године рата. Међутим, на његову награду сенку је бацио референдум на ком је колумбијски народ одбацио примирје са герилцима.

Европској унији је 2012. додељен Нобел за мир због њене улоге у удруживању земаља широм континента, што је резултовало миром у Европи (или барем земљама ЕУ) који траје дуже од шест деценија. Ипак, с овим избором сигурно се не би сложило 200.000 Грка који су марширали улицама због оштрих мера штедње које им је увела ЕУ, наводи британски лист.

Амерички председник је на својој функцији био мање од годину дана када је добио Нобелову награду за мир. Упркос томе што је био главни командант земље која је учествовала у два рата у том тренутку, награђен је за “напоре да ојача међународну дипломатију и сарадњу међу народима”, што је заправо само норвешки начин да се каже: “Ево ти награда за то што ниси Џорџ Буш”, пише “Гардијан”.

Чини се да овом “Гардијановом” списку недостаје још само Марти Ахтисари, који је 2008. године награђен Нобелом за “решење сукоба на Косову”. Судећи по тренутној ситуацији, када су Срби на Косову попут угрожене врсте, Ахтисари заслужује макар исти број “кисинџера” попут Обаме.

 

 

 

 

ИЗВОР: Блиц